ČOVIĆ ‘POLUPAO LONČIĆE’: ‘Ulazak Dodika u Vijeće ministara ubrzat će NATO put BiH’

Uoči sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je u medijima kako će predložiti predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da se krene inicijativom za bezuvjetnu uspostavu Vijeća ministara BiH, kako bi se u potpunosti uspostavila i zakonodavna vlast.

Čovićeva ideja o bezuvjetnom formiranju državne vlade nije nikakva novina, već ranije poznata teza predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koju ponavlja od prošlogodišnjih izbora. U ovom kontekstu, lider HDZ-a BiH poručio je i da bi se “bezuvjetnim formiranjem Vijeća ministara BiH” ubrzali procesi pa i ono što se postavlja kao uvjet za euroatlantski put, a to je Godišnji nacionalni plan za NATO (ANP).

“To treba uraditi novo Vijeće ministara BiH kada preuzme dužnost. Ima ono dovoljno kapaciteta i dovoljno relevantnih odluka koje smo ranije donosili. A budući je to proces koji će dugo trajati i o kojem mora postojati konsenzus u BiH, moj je stav da što prije uspostavimo Vijeće ministara BiH i parlamentarnu većinu koja će funkcionirati, uključujući uspostavu parlamentarnih komisija”, kazao je jučer Čović.

Čović nikada do sada nije objasnio bosanskohercegovačkoj javnosti prema kojoj formuli će uvođenje SNSD-a i satelitskih stranaka iz bh. entiteta RS u Vijeće ministara BiH ubrzati procese vezane za NATO put naše zemlje.

I Čoviću, a i svakoj djelimično politički pismenoj osobi, poznato je da bez ruku ministara iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara BiH ne postoji nikakva mogućnost da BiH pošalje ANP u sjedište NATO-a. Ovo je veoma važno s obzirom na to da će sve ministre iz reda srpskog naroda pod kontrolom držati Milorad Dodik, a koji je unaprijed najavio da nikakva verzija ANP-a neće biti poslana u Brisel.

Također, SNSD je po sistemu rotacije dobio poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Riječ je o iznimno važnoj poziciji jer predsjedavajući, između ostalog, odlučuje koje će se tačke naći na dnevnom redu Vlade Bosne i Hercegovine. Uslov SNSD-a za deblokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH je da se na poziciju predsjedavajućeg što prije postavi Zoran Tegeltija koji je već ranije najavio kako neće poštivati Zakon o odbrani BiH.

Sve ovo razlozi su zbog kojih Stranka demokratske akcije (SDA) insistira da Milorad Dodik prije formiranja Vijeća ministara BiH pošalje ANP u sjedište NATO-a. I to na način da se ANP proglasi usvojenim na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nikome nije jasno zbog čega se Čović, kada je riječ o NATO integraciji BiH, stavlja na stranu Milorada Dodika, jer prosto je nemoguće da lider političke stranke koja se toliki niz godina nalazi u vlasti ne zna kako nema ništa od slanja ANP-a ukoliko Dodikovi funkcioneri sjednu u fotelje državnih ministara, a ANP ne bude poslan u Brisel.

(Global CIR/Klix/Agencije)

Komentiraj