IZAZVAO BIOLOŠKU KATASTROFU! Asteroid je izbrisao dinosauruse, ali i pretvorio okeane u kiselinu!

Divovski asteroid koji je prije 65 miliona godina udario u Zemlju pomeo je dinosauruse u historiju, ali i izazvao masovno izumiranje gotovo svih živih vrsta. Ali među naučnicima se dugo vodi debata u vezi s tim kako je to tačno izgledalo i uglavnom su mnoge teorije bile fokusirane na velike promjene u klimi.

Asteroid je izbrisao dinosauruse, ali i pretvorio okeane u kiselinu

Prema novim dokazima to je i dalje tačno, ali djelimično. Naime, studija koja je objavljena u ponedjeljak analizirala je brojna područja širom svijeta i ona ukazuje da je taj ogromni sudar s našom planetom izazvao rast nivoa kiselosti u okeanima, što je izazvalo i pravu biološku katastrofu. 

Naime, podaci koje su prikupili naučnici pokazuju da prije udara asteroida nije bilo rasta pH nivoa u okeanima, dok je kasnije došlo do rapidnog rasta. 

Od velike pomoći bilo im je nalazište u spilji Geulhemmerberg u Holandiji, gdje se odjednom nataložila velika količina sedimenta i mogli su izvući dovoljne količine fosila za analizu.

Tu su otkrili i da planktoni nisu mogli graditi svoje ljušture, što bi dovelo do njihovog izumiranja, ali i katastrofe za vrste koje zavise od njih.  Prošli su milioni godina dok se život u morima nije oporavio, prenosi New Atlas.

(Global CIR/NN/Agencije)

Komentiraj