IZLAZNE ANKETE! Kandidat ljevice vodi na predsjedničkim izborima u Urugvaju!

Kandidat ljevice Daniel Martinez vodi na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u Urugvaju, ali će morati u drugi krug s kandidatom desnog centra Luisom Lacalleo Pouom, pokazuju izlazne ankete.

Martinez (koalicija Frente Amplio) dobiva 37 posto glasova, a Lacalle Pou (Nacionalna stranka) 29 posto, prenosi Hina.

Dvojica kandidata će se natjecati u drugom krugu 24. novembra.

Urugvaj je u nedjelju birao nasljednika predsjednika Tabarea Vazqueza (ljevica) i glasao o prisutnosti vojske na ulici radi suzbijanja delinkvencije.

Predsjednički izbori u toj maloj zemlji sa 3,4 miliona stanovnika održani su isti dan kad i predsjednički izbori u Argentini, koja ima 44,5 miliona stanovnika.

Kandidat ljevice, bivši gradonačelnik Montevidea Daniel Martinez, rekao je novinarima da “mirno” iščekuje rezultate, premda nije siguran u pobjedu, jer nije htio sklapati predizborne koalicije.

Inflacija, nezaposlenost, nesigurnost…

Njegov glavni suparnik, bivši senator Luis Lacallle Pou (Nacionalna stranka, desni centar), koji je kapitalizirao 28 posto glasova u anketama, rekao je da “već sutra [ponedjeljak] počinje kampanju za drugi krug”, jer “nema vremena za gubljenje”.

Lacalle Pou će u drugom krugu morati koalirati s Partido Coloradom (liberali, 13 posto glasova u anketama) i Cabildo Abiertom (desnica, 11 posto), koji su mu dali podršku.

“Demokratija u Urugvaju je čvrsta, treba paziti na nju i predvidjeti opasnosti”, kazao je u četvrtak predsjednik Tabare Vazquez pred novinarima uoči izbora.

Izbori su bili ispit za lijevu koaliciju Frente Amplio (Široka fronta) na vlasti od 2005. godine, u teškim ekonomskim prilikama s inflacijom, koja premašuje službeno zadane ciljeve (7,56 posto), stopom nezaposlenosti od devet posto i padom pokazatelja sigurnosti, što je bilo jedna od glavnih tema predizborne kampanje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj