NAKON FORMIRANJA LJUDSKOG LANCA! Demonstranti u Libanu vozilima zatvaraju saobraćajnice na prilazima Bejrutu!

Demonstranti u Libanu danas su dodatno ojačali blokade na prilazima Bejrutu sa desetinama vozila na sredini ulica pored barikada prisutnih više od deset dana, prenosi izvještač France pressa.

Dodatna radikalizacija protesta dešava se dan poslije spektakularnog pokazivanja jedinstva kada su demonstranti formirali ljudski lanac dug 170 kilometara duž sredozemne obale zemlje od sjevera do juga i tako pokazali riješenost da neće odustati.

Demonstranti od 17. oktobra traže odlazak sadašnjih političkih vlasti, koje se smatraju potpuno nesposobnim i korumpiranim.

Brojne političke vođe pozivaju na uklanjanje barikada da bi se omogućio nastavak redovnih aktivnosti, ali su društvene mreže preplavljene pozivima na njihovo jačanje.

Jutros je na više mjesta autoput duž obale između Bejruta i Tripolija, velikog grada na sjeveru, bio “hermetički” zatvoren desetinama vozila postavljenim poprijeko na putu. Blokade su prijavljene takođe na dijelu autoputa koji povezuje glavni grad sa jugom zemlje.

Protesti su danas ušli u 12. dan, a izlaz nije ni na vidiku. Vojska koja je izašla u nekim sektorima za sada je ostala neutralna.

Bijes je eksplodirao poslije objave novog poreza na pozive WhatsAppa i iako je porez brzo ukinut to nije spriječilo da bijes zahvati cijelu zemlju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj