POKUŠAVA UTJECATI NA PROMJENU ŠKOLSKOG PROGRAMA! Norveški bogataš finansira istraživanje radi pobijanja Darvinove teorije evolucije!

Norveški brodovlasnik i jedan od najbogatijih Norvežana Ejnar Johan Rasmusen uložio je 1,6 miliona dolara u Fondaciju “Biokosmos” koja namjerava da negira Darvinovu teoriju evolucije, promovišući pseudonaučnu teoriju inteligentnog dizajna.

Slikovni rezultat za Norveški bogataš finansira istraživanje radi pobijanja"

Fondacija je pozvala na otvoreniju debatu o biologiji i kosmosu, a ciljna grupa su svi oni koji su zainteresovani za nauku i velika pitanja, posebno mladi, uključujući učenike.

Promovisanjem teorije inteligentnog dizajna, fondacija veliča vrline pseudonaučne teorije da je priroda toliko precizno podešena i dobro napravljena da se nije mogla razviti prirodnom selekcijom i da se njome moralo upravljati.

Rasmusen (81) je izjavio za norvešku televiziju NRK da želi da što veći dio ovog modernog istraživanja bude dostupan javnosti.

“Na značajne načine se kosi sa Darvinom”, objasnio je Rasmusen.

On se saglasio s članovima Fondacije, koju čine danski profesor, ljekar, civilni inženjer i teolog, da se evolucija više ne može objasniti kao rezultat slučajnih promjena ili prirodne selekcije.

Umiješanost Rasmusena izazvala je oštra reagovanja onih koji smatraju da moćni biznismen pokušava da utiče na obrazovni sistem u Norveškoj.

Norveški poslanik Torstin Tvet Solberg izjavio je da je potpuno pogrešno da bogataši pokušavaju da kupe pristup norveškim učionicama.

“To je previše alternativno i prilično je blizu besmislice”, istakao je Solberg.

Postupak Rasmusena prokomentarisao je i istraživač sa Teološkog fakulteta “Ansgar” u Kristijansandu Martin Jakobsen, koji je rekao da o prirodi treba pitati naučnike, a o Bogu – teologe.

“Kada se pitate kako se razvila priroda, treba da razgovarate s naučnikom. Kada se pitate kako funkcioniše Bog, onda možete razgovarati s teologom”, istakao je Jakobsen.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj