RADNA VEČERA: Članovi Predsjedništva BiH putuju u Brisel

Lideri država Zapadnog Balkana sutra će se u Briselu sastati na radnoj večeri s potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini u neformalnom formatu.

Kako N1 doznaje iz od izvora u Evropskoj komisiji, večeri će prisustvovati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaci, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Ovo je još jedan u nizu sastanaka koji Federica Mogherini održava s liderima regiona ili s ministrima vanjskih poslova zemalja regiona te će i ovaj događaj biti iskorišten kako bi se razmijenila mišljenja o razvoju dešavanja u regionu, rješavanju zajedničkih izazova te sagledavanju svega onog što je postignuto u mandatu Federice Mogherini, saznaje N1 u Briselu.

Također, ovo će biti prvi sastanak između Mogherini i lidera Balkana nakon što je Evropsko vijeće propustilo dati zeleno svjetlo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da započnu pregovore o pridruživanju, ali i vjerovatno posljednji u ovom mandatu Evropske komisije koja bi svoj rad trebala završiti 1. decembra ove godine.

(Global CIR/N1)

Komentiraj