SOLIDARISALI SE S DEMONSTRANTIMA! Četvero iračkih zastupnika dali ostavke

Četvero iračkih zastupnika u parlamentu rekli su u nedjelju da su podnijeli ostavku kako bi se distancirali od političke klase koju optužuju da “nije uspjela” odgovoriti na zahtjeve dosad neviđenog prosvjednog pokreta u kojemu je od početka mjeseca poginulo više od dvjesto osoba.

Dvoje komunističkih zastupnika u parlamentu, članovi koalicije s neobuzdanim šijitskim vođom Moqtadom Sadrom podnijeli su ostavke “zbog prosvjeda i načina na koji su gušeni”, rekao je jedan od njih, Raed Fahmi, za AFP.

I njegova stranačka kolegica Haifa al Amine odrekla se u priopćenju svog mjesta te zatražila ostavku vlade i prijevremene izbore.

“Parlament nije ništa učinio u 27 dana, nije saslušao premijera ni ministra unutarnjih poslova” premda je Irak od 1. listopada u ozbiljnoj društvenoj i političkoj krizi, upozorila je.

Svoju ostavku je objavilo još dvoje zastupnika, Taha al Difai i Muzahem al Tamimi s liste bivšeg premijera Haidera al Abadija koji je sada u oporbi.

Prosvjednici su u početku tražili otvaranje radnih mjesta i bolje javne službe, a zatim “pad režima”, novi ustav i posvemašnju izmjenu političke klase.

Parlament, paraliziran zbog podjela, nije se uspio sastati kako bi glasovao o reformama koje su predložili njegov predsjednik Mohammed al Halboussi i premijer Adel Abdel Mahdi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj