USKRATIO INFORMACIJE ČELNICIMA KONGRESA! Tramp najavio da će objaviti snimak operacije u Siriji?!

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da njegova administracija razmišlja da objavi video snimak specijalne operacije u kojoj je u Siriji ubijen lider takozvane ‘Islamske države’ Abu Bakr al Bagdadi.

.– Razmišljamo o tome. Mogli bi to da uradimo. Mogli bi da objavimo određene dijelove operacije – rekao je Tramp novinarima u bazi Endruz, prenosi briselski Politiko.

Kako se navodi, mnogi su Trampove opise Bagdadija na jučerašnjoj konferenciji kritikovali, kada je rekao da je lider DAIŠ-a umro kao “pas i kukavica”, da je “plakao kao kukavica” i da je “cvilio, vrištao i plakao”.

Tramp je na konferenciji još rekao i da su Bagdadi i njegovi saradnici bili “kao uplašeni štenci”.

Opoziv je razlog za nedavanje informacije o ubistvu Baghdadija

Američki predsjednik Donald Tramp sugerirao je u ponedjeljak da je pokretanje postupka njegovog opoziva od Demokrata u Senatu doprinijelo njegovoj odluci da ne obavijesti kongresne čelnike o subotnjem napadu na vođu DAIŠ-a Abu Bakra al-Baghdadija.

Tramp je izjavio novinarima da nije obavijestio takozvanu “osmočlanu bandu” jer je “Adam Schiff najveći odavač tajni u Washingtonu”.

Ta grupa uključuje vodeće Demokrate i Republikance iz oba doma američke legislature i visoko rangirane pripadnike obavještajne komisije.

Schiff, Demokrata koji predsjedava obavještajnom komisijom Zastupničkog doma, ima ključnu ulogu u pokretanju postupka opoziva.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi nije bila izvještena o napadu i u nedjelju je pozvala na kratko izvještavanje kongresnog čelništva.

Trampova odluka da ne izvijesti kongresne čelnike posljednji je primjer kako Bijela kuća ne izvještava Kongres o pitanjima iz domena vanjske politike.

Američki zvaničnici, ipak, izvijestili su Rusiju i druge zemlje koje imaju vojne snage u regiji o svojoj operaciji. Državni sekretar Mike Pompeo izjavio je za Fox News da je u subotu navečer raspravljao o američkoj operaciji sa svojim ruskim kolegom, prenosi Associated Press.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj