DANAS ZAVRŠAVA ZAJEDNIČKA VJEŽBA SRBIJANSKE I RUSKE VOJSKE! Srbija je kupila “Pancir-S”, dok se “S-400” vraća nazad u Rusiju!

Danas se završava vježba raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije “Slovenski štit” na vojnom poligonu Pasuljanske livade u kojoj su učestvovali sistemi S-400 i “pancir”. Srbija je kupila “Pancir-S”, dok se S-400 vraća nazad u Rusiju.

PVO sistemi pokazali moć: Srbija ispraća S-400, "pancir" ostaje

Tokom manevara su održana bojna gađanja ciljeva prilikom čega je “Pancir-S” uništio po dvije mete na zemlji i vazduhu koje oponašaju neprijateljsku vojnu opremu, saopštilo je jučer rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe su ruske jedinice izvršile marš dužine 170 kilometara do novog položaja poslije čega je dejstvovano iz “pancira”.

Rukovodilac vježbe “Slovenski štit 2019”, komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković istakao je u subotu da pripadnici te jedinice i kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije zajedno i uspješno izvode drugu etapu ove vježbe.

Zamjenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov, vježbu i saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije ocijenio je ocijenom odlično i dodao da je riječ o prvoj ovakvoj obuci sa srpskim kolegama, kao i da je zadovoljan spremnošću naših posluga i zajedničkim radom tokom vježbe.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom vježbi potvrdio da je Srbija kupila sistem “Pancir-S”.

“Danas smo imali jedinstvenu priliku da vidimo kako funkcioniše divizion ‘S 400’ i da vidimo kako ‘Pancir S’ funkcioniše. Kao što znate, jedan sistem ‘Pancir S’ smo kupili, naručili i uskoro ga očekujemo u našoj zemlji”, rekao je Vučić u petak.

Poznavaoci borbene tehnike nedvosmisleno kažu da će “pancir”, model S-1, Vojsci Srbije biti od velike koristi. Pukovnik PVO jedinica u penziji Slobodan Đurović kaže da je ovo naoružanje primjereno trenutnim potrebama srbijanske vojske.

Poslije nabavke lovačkih aviona i helikoptera, opremanje sistema za zaštitu iz vazduha logičan je red radnji. “Pancir S-1” u potpunosti odgovara našim potrebama, a kompatibilan je sa ostalim sredstvima PVO kojima raspolažemo. Kada je reč o brojnom stanju, pet raketnih diviziona bio bi minimum za efikasnu odbranu“, objašnjava Đurović.

Dopremanje sistema S-400 i “Pancir” u Srbiju izazvalo je uzbunu u hrvatskim medijima. Tako je “Express” pisao da je “moćni S-400 veliki san Srbije”, ali da je “pitanje koliko novca je na raspolaganju”.

Ipak, u tekstu se navodi da “nema dileme da bi se s Moskvom moglo razgovarati o kupovini sistema S-400. Srbija u tom slučaju ne bi bila prva zemlja koja bi ovaj sistem uvela u svoje oružane snage, dok bi Rusija osim novca dobila još čvršće uporište na Balkanu, ali i poslala prilično jasnu političku poruku”.

Express” upozorava da je “praksa da sistem kratkog dometa poput Pancira S služi i za zaštitu sistema dugog dometa” i da je “možda ovo samo prvi korak u dugoročnim planovima jačanja srbijanskih artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazdušna djelovanja“.

“Pancir” ima domet u daljinu do 20 kilometara, u visinu do 10 kilometara i mogućnost da prati 40 ciljeva istovremeno. Radar otkriva mete u opsegu od 36 kilometara, istovremeno navodeći na četiri cilja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj