‘DJEVOJKA ROĐENA IZA ŽELJEZNE ZAVJESE’ NA METI KRITIKA HRVATSKE JAVNOSTI! ‘Sa crvenim pasošem Kolinda je stigla i do SAD-a’

Društvene mreže su se doslovno užarile od lavine reakcija na najnovije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ujedno i službene kandidatkinje vladajućeg HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima, koji će se u Hrvatskoj održati za dva mjeseca.

Grabar-Kitarović je na svečanoj ceremoniji u Arlingtonu, nakon što joj je uručena nagrada za životno djelo Udruge Fulbright, rekla: “Bila sam djevojka rođena s pogrešne strane Željezne zavjese, kad sam počela sanjati o nečem većem, zajedno s mojim prijateljima među kojima su, uglavnom, sve bili dečki. Legla bih uvečer na zemlju i stala zuriti u zvijezde i titrava svjetla zrakoplova u visinama, želeći da me odvedu na druga mjesta, gdje ljudi, kako kažu, imaju pravo na izbor i gdje možeš postići sve što želiš, i gdje možeš, kako kažu, javno reći sve u što vjeruješ bez straha od kaznenog progona”.

Znamo kako je bilo

Nakon povratka u Hrvatsku, Grabar-Kitarović je u Splitu komentirala svoju izjavu iz SAD-a.

“Moj govor je imao toliko sadržajnih poruka da fokusirati se na ovako jednu stvar je – oprostite, ali vrlo, vrlo površno i to nije dobro za ovo društvo. Churchill je rekao da se Željezna zavjesa spustila od Čečina na Baltiku do Trsta na Jadranskome moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice srednjoeuropske kulture u koju je tada uključio i Beograd, bez obzira na to kako su se stvari mijenjale, bio netko nesvrstan ili ne – nije bio neutralan. Neka me, molim vas, nitko ne uvjerava u život kakav nije bio, svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je to značilo plaćati depozit i tako dalje… Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, idemo uvesti tjedan bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno, jer ako kažete bilo šta protiv mene, završit ćete na Golom otoku!“, poručila je Grabar-Kitarović.

U brojnim komentarima, aktualnu predsjednicu se kritizira za nepoznavanje osnovnih povijesnih činjenica, jer da Churchillova izjava koju je citirala datira iz 1946, Informbiro i definitivan raskid Tita sa Staljinom dogodio se 1948. nakon kojeg je Churchill 1953. ugostio maršala Tita u Londonu, gdje je zaključeno da su Jugoslavija i Velika Britanija prijateljske zemlje i saveznice. Podsjeća se da je Goli otok i osnovan zbog ljubitelja Staljina i Željezne zavjese. Mnogi konstatiraju da predsjednica “valja gluposti”, “u gluposti pakira neistine” itd. Masu uvredljivih poruka ovdje ćemo izostaviti, jedna od najblažih glasi: “Jednostavno, tuka“. U brojnim komentarima ističe se zabrinutost za predsjedničino psihičko zdravlje (“gospođa se stvarno pogubila”, “trebala bi se pod hitno obratiti psihijatru”, “kaj ona stvarno cuga? ovakve gluposti trijezan čovjek nemre pripovedati”, “Kolinda ne lupeta, ona je prolupala”). U nizu reakcija demantira se tvrdnja o “poniženjima” zbog posjedovanja crvenog pasoša.

Ljudi svjedoče o svojim putovanjima 1970-ih i 1980-ih, naglašavaju da je crveni pasoš bivše Jugoslavije bio najskuplji na crnom marketu (oko 10.000 tadašnjih DEM) jer se upravo s jugopasošem moglo bez problema i viza putovati po cijelom svijetu.

Besplatan studij

Jedan pomorac piše da je s tim crvenim pasošem prošao cijeli svijet “i nije mi jasno o čemu ona to govori. Sa čijim je pasošem kao balavica išla u Ameriku na školovanje?“, pita. Uz poznatu činjenicu da je Grabar-Kitarović završni razred gimnazije završila u SAD-u u sklopu programa razmjene učenika, podsjeća se da se ona predstavlja kao Riječanka, a ustvari je iz sela Lubarska iz Grobnika pokraj Rijeke.

Zašto se vratila u Jugoslaviju nakon srednje škole? Pa zbog badava faksa, tumače neki. Zavidan broj pozdravlja ideju “tjedna bivše Jugoslavije“. Nije uopće loša ideja, ali “bi onda na Golom otoku završilo pola hadezeovaca”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj