DOK IZAZIVA HISTERIJU O KOSOVU, BEOGRAD GLEDA NA DRUGU STRANU?! Ministar odbrane Srbije: Republika Srpska je naš najvažniji spoljnopolitički prioritet!

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Republika Srpska najvažniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija učiniti sve da Srpska i Srbi bez obzira na to gdje žive budu mirni i sigurni.

“Svako kome je stalo do mira obradovaće se jačanju Vojske Srbije. Ratovi na Balkanu počinjali su tako što su napadani Srbi koji žive van granica Srbije”, rekao je Vulin za ATV.

Prema njegovim riječima, kada imate snažnu srpsku vojsku i državu nikome neće pasti na pamet da pokuša da promijeni način života Srbima koji žive van Srbije, a onda će biti i mira.

“To važi i za Republiku Srpsku koja je naš najvažniji spoljnopolitički prioritet i učinićemo sve da ona i Srbi bez obzira na to gde žive budu mirni i sigurni”, poručio je Vulin.

Kada je riječ o odnosima Srbije i Rusije, Vulin je rekao da dvije države imaju najbliže moguće odnose.

“To je strateško partnerstvo i to su odnosi budućnosti. Rusija računa na Srbiju i Srbija računa na Rusiju. Rusija na svim međunarodnim forumima veoma glasno brani i zastupa ne samo stav Srbije, već i Srba i tu mislim i na Republiku Srpsku. Ti odnosi podrazumevaju i snažnu ekonomsku i vojno-tehničku saradnju”, istakao je Vulin.

Vulin je rekao da je Srbija opredijeljena za politiku vojne neutralnosti i da čvrsto vjeruje da je to najteža, ispravna, najbolja moguća i najčasnija politika.

“Kada ste dio bilo kojeg vojnog saveza, pa i NATO-a, vi se suočavate da dobijete naređenje da uradite ono što su neki drugi radili na štetu našem narodu. Srbija je odlučila, a vjerujem da su i Srbi odlučili da nikada ne čine zlo koje je činjeno njima”, pojasnio je ministar odbrane Srbije.

Vulin je podsjetio da je Dejtonskim sporazumom predviđeno da Srbija ima ne samo specijalne i paralelne odnose sa Republikom Srpskom, već da je i garant tog sporazuma.

“Dejtonski sporazum je napravio BiH. Ako je Srbija garant tog sporazuma, onda smo mi garant i BiH. Mi ćemo sve učiniti da se naša dobrosusjedska saradnja razvija. Mi garantujemo teritorijalni integritet BiH, ali Republika Srpska u skladu sa Dejtonskim sporazumom mora da ima sve svoje nadležnosti. Ništa što ne dogovore tri naroda i dva entiteta za Srbiju nije validno”, istakao je Vulin.

Vulin je naveo da blokada formiranja vlasti na nivou BiH nije dobra za sve građane u BiH, ali da to pokazuje da, kada se poštuje Dejtonski sporazum, Republika Srpska funkcioniše.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Vulin je rekao da je pokušaj formiranja “velike Albanije” najveći bezbjednosni rizik na prostoru Balkanu, baš kao što je i formiranje takozvane “vojske Kosova” sredstvo da se stvori velika Albanija i da se ugrozi bezbjednost čitavog regiona.

“Međunarodna zajednica je odgovorna za to. Srbija je spremna da zaštiti sve Srbe gdje god da žive”, zaključio je Vulin.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj