NE ŽELIMO CARINSKE UNIJE KOJE NISU POD POKROVITELJSTVOM EU! Džaferović: Obavješteni smo od komesara Hahna kako stoje stvari!

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su u Briselu sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, a prema riječima jednog od članova Predsjedništva Šefika Džaferovića govorili su o stanju u Evropskoj uniji nakon odluke Evropskog vijeća da ne prihvati kandidaturu za članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije, formiranju vlasti u BiH te migrantskoj krizi i najboljem načinu da EU pomogne u rješenju ovog problema.

Slikovni rezultat za Džaferović: Obavješteni smo od komesara Hahna kako stvari stoje"

“Imamo danas problem zbog toga što ne postoji spremnost svih da poštuju princip vladavine prava. Kabineti sva tri člana Predsjedništva zadnjih nekoliko semdica intezivno rade na jednom dokumentu kojim bi se, na tragu do sada usvojenih odluka od strane institucija BiH, omogućila saradnja sa NATO savezom. Još uvijek nije postignut sporazum, vidjećemo kako će se stvari odvijati. To se radi zajedno sa zemljama Quinte, ambasadama u BiH i NATO savezom. Želim da taj sporazum što prije postignemo kako bi mogli ući u proces formiranja Vijeća ministara”, rekao je Džaferović govoreći o temama sa sastanka.

Džaferović je kazao kako je sastanak sa Hahnom bio koristan i korektan te da su razgovarali o stanju u Evrospkoj uniji:

“Obavješteni smo od komesara Hahna kako stvari stoje, nije postignut konsenzus o daljnjim pristupnim pregovorima za Sjevernu Makedoniju i Albaniju sve dok se ne obave određene reforme unutar same EU, mada većina članica EU misli da su ta dva procesa mogla ići paralelno. Unatoč tome ja sam iznio da naš evropski put, evropski put BiH nema nikakve alternative i da mi bez obzira na odluku evropskog Vijeća, koja je obeshrabrujuća za zemlje aspirante, jednostavno nemamo drugog puta nego da nastavimo sa reformama koje će značiti brži evropski put BiH. EU je spremna da pomogne BiH kada je u pitanju migrantska kriza, pogotovo u ovom trenutku kada je zima došla i kada nam prijeti humanitarna katastrofa i ja se nadam da do toga neće doći.”

Komentarisao je i ideju o regionalnoj saradnji u vidu “malog Šengena”:

“Pokušavaju se praviti neke carinske unije, za nas u BiH nije prihvatljivo ništa što izlazi izvan onoga što se radi pod pokroviteljstvom EU. Potrebna je regionalna saradnja u kojoj BiH treba da učestvuje, ali to može da bude samo u okviru procesa prisutpanja BiH Evropskoj uniji.”

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. TOMISLAV

    VI STE BRUKA DZAFEROVICU, MALI SENGEN JE KORAK KA EU INTEGRACIJI SMOTANKO JEDAN…

    Reply
  1. […] NE ŽELIMO CARINSKE UNIJE KOJE NISU POD POKROVITELJSTVOM EU! Džaferović: Obavješteni smo od komes… […]

Komentiraj