ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U GORNJOJ TUZLI: Pronađeni ostaci rimskog vodovoda starog više od 1.800 godina!

U naselju Gornja Tuzla, na parceli privatne zemlje Mehmeda Ajdaslića, pronađena je izuzetno vrijedna arheološka iskopina koja svjedoči o rimkoj vladavini na ovim prostorima.

Prema prvim procjenama, rimski vodovod je star više od 1.800 godina, a arheološka istraživanja u Gornjoj Tuzli i dalje traju.

Nakon pripremnih geofizičkih ispitivanja tla, tim predvođen Mersihom Imamović, profesoricom sa Filozofskog fakulteta u Tuzli počeo je iskopne radove.

-Pronašli smo kanal ozidan rimskim ciglama. U njima smo pronašli i blato, koje je nastajalo nakupljanjem vode i zemlje. Kanal smo nakon ispitivanja pronašli već na dva metra ispod zemlje – kazao je Dženan Brigić, doktorant Odsjeka za arheologiju Univerziteta u Zagrebu.

U vrijeme Rimljana, kako su otkrili arheolozi, dovod vode sprovodio se na tri načina: putem ozidanih kanala, putem kanala sa olovnim cijevima, te kanal od cijevi sa pečenom zemljom.

-Ovdje se radi o prvom načinu, zidanom kanalu koji je zidan od cigle, korišten je specijalni malter koji nije propuštao vodu a bio je napravljen od pijeska i bijelog krečnjaka. Što se tiče ovog vodovoda dužine je 11 metara i 20 centimetara. Odakle se pruža ne možemo u ovom momentu reći, ali vjerovatno je dolazio sa obližnjeg brda koji se nalazi iznad objekta. Što se tiče vodovoda u Ajdaslića bašći, fali gornji dio konstrukcije koji je vjerovatno nestao u samom klizištu – kazala je Mersiha Imamović.

Dovod je snabdjevao jedan veliki objekat, poput rimske vile rustike, odnosno rimskog poljoprivrednog naselja.

-Ovo je jedinstven nalaz u BiH, ali i općenito. Otkriće vodovoda je ogroman doprinos za nauku i ovo nije kraj naših istraživanja. Radit ćemo i dalje kako bi imali kompletniju sliku o dobu rimske vladavine. Rimljani su prostore današnje BiH osvojili u 1. stoljeću nove ere, tačnije 9. godine kada su porazili Ilire i ostali su sve do početka sedmog stoljeća kada su na ove prostore došli Avari i Slaveni – istakla je Imamović.

Kako su nam otkrili, iskop koji se vrši mogao bi da otkrije i mnoga druga nalazišta.

-Mjesto na kojem stojimo se zove Grad, koji je u podnožju padine koja se zove Gradina, i ko zna šta se još može otkriti kada se dobiju saglasnosti od vlasnika zemlje za iskopavanja – otkrio je Brigić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj