ISHOD GLASANJA POPRAĆEN APLAUZIMA! Kongres SAD-a, u kojem demokrate imaju većinu, priznao genocid nad Armenima, Turska negoduje!

Predstavnički dom Kongresa SAD formalno je priznao genocid nad Armenima, simboličnim glasanjem koje je razbjesnjelo Tursku u trenutku veoma loših odnosa dvije članice NATO-a. To je prvi put da je takva rezolucija usvojena na plenarnoj sjednici Kongresa.

Neobavezujuća rezolucija poziva na “sjećanje na genocid nad Armenima” i “odbacivanje pokušaja (…) povezivanja američke vlade s negiranjem genocida nad Armenima” kao i podučavanje o tom istorijskom događaju. Za rezoluciju je glasalo 405 od 435 prisutnih kongresmena, i demokrata i republikanaca, dok je 11 bilo protiv.

Ishod glasanja je propraćen aplauzima.

Turska je odmah reagovala i snažno osudila “politički čin lišen razuma, namijenjen isključivo armenskom lobiju i antiturskim grupama”.

Genocid nad Armenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procjenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Njemačke i Austro-ugarske, tokom Prvog svjetskog rata su ubile između 1,2 i 1,5 miliona Armena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina “genocid” i sa svoje strane govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obje strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

“Previše često se, tragično, negira užasavajuća stvarnost tih zločina. Mi danas jasno kažemo, u ovoj sali, s ciljem da se ovo ureže u mermer historije Kongresa: barbarska djela počinjena protiv armenskog naroda predstavljaju genocid”, rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi. Prema procjenama, između pola miliona i 1,5 miliona Amerikanaca je armenskog porijekla.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u aprilu 2017. ocijenio masakr Armena iz 1915. kao “jedan od najgorih masovnih zločina 20. vijeka”. Iako on tada nije izgovorio riječ “genocid”, Turska je bijesno reagovala i osudila “dezinformacije” i “pogrešne definicije” američkog predsjednika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj