NAKON SASTANKA U BRISELU! Đukanović: Evropska unija treba Zapadni Balkan

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u utorak navečer, nakon sastanka čelnika zemalja Zapadnog Balkana s odlazećom šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, da su tokom zajedničke večere u Briselu dominirale ocjene da su posljednje odluke Evropske unije razočaravajuće te da su te odluke ugrozile vjerodostojnost evropske politike prema zemljama te regije.

Čelnici zemalja članica EU-a nisu se se sredinom oktobra složili o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je izazvalo veliko razočarenje i kritiku evropske politike na Zapadnom Balkanu, prenosi Hina.

“Svim ljudima koji se u Briselu bave stanjem na Balkanu je jasno da su zemlje Zapadnog Balkana itekako potrebne EU. Imamo trenutnu konfuziju u tim odnosima, ali ne posustaje optimizam da je budućnost naša u EU i da mjesto u EU čeka na zemlje Zapadnog Balkana”, kazao je Đukanović za crnogorske medije u Briselu.

Pored Đukanovića, oproštajnoj večeri, koju je organizirala odlazeća šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, prisustvovali su i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hashim Thaci, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev te tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić. 

“Večera je zamišljena kao oproštajna i kao tačka na period uspješne saradnje i partnerstva između Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove i zemalja Zapadnog Balkana. Zahvaljujući spletu raznih okolnosti koje se tiču našeg regiona i njegove perspektive, zaista je večera bila radna”, rekao je Đukanović za Radio-televiziju Crne Gore.

On je podsjetio da je Crna Gora počela proces pristupanja prije sedam godina, i to pod jasnim pravilima igre, koja se sada dovode u pitanje.

Đukanović smatra da ovakva politika nije u najboljem evropskom interesu.

“Mi nismo samo zemlje Balkana, već smo i evropske zemlje, koje imaju i potrebu i mogućnost da govore o perspektivi naše zajedničke evropske kuće. Sa našeg gledišta, razumjeli smo ovu poruku i spremni smo da se suočimo sa njom i da u svom sistemu porazgovaramo kako dalje”, kazao je on.

Đukanović kaže da je poruka Mogherini na kraju bila da očekuje kontinuitet politike proširenja sve dok su zemlje Zapadnog Balkana riješene da usvajaju sistem evropskih vrijednosti i da teže evropskom kvalitetu života.

“Želimo da vidimo kako da nastavimo tu politiku u izmijenjenim okolnostima. Želimo da kroz otvoren dijalog sa EU-om, dobijemo jasan odgovor na neka pitanja koja se zadržavaju kao otvorena, iako se nama čini da se poruke od relevantnih adresa iz EU-a mogu dosta jasno pročitati”, zaključio je Đukanović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj