NAKON VIŠE OD OSAM GODINA KRVAVOG RATA: Sirijska vlada i opozicija pokreću izravne pregovore!

Sukobljene strane u sirijskom ratu sjest će za isti stol prvi put nakon osam i pol godina krvoprolića kako bi zajedno radili na novom ustavu.

U srijedu u podne 150 predstavnika, po 50 iz vlade, oporbe i civilnog društva, pokrenut će pregovore u Ženevi uz posredništvo Ujedinjenih naroda.

Rusija i Iran, saveznici sirijske vlade, i Turska, koja podržava oporbu, smatraju ovaj tzv. Ustavni odbor prilikom za izgradnju povjerenja i približavanje širem političkom procesu koji bi mogao okončati sukob.

“Pozivamo strane da postignu sporazum”, rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov na tiskovnoj konferenciji u utorak navečer u švicarskom sjedištu UN-a nakon sastanka sa svojim kolegama iz Turske i Irana te UN-ovim izaslanikom za Siriju Geirom Pedersenom.

 Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif obećao je da se tri regionalne sile neće miješati u proces, a njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu rekao je da je optimističan, ali svjestan da će razgovori biti teški.

Tri regionalne sile neće sudjelovati u međusirijskim pregovorima.

UN-ov izaslanik Pedersen upozorio je ovaj tjedan da “Ustavni odbor ne može i neće sam riješiti sirijski sukob”.

Osim na pregovorima, povjerenje se mora izgraditi i na terenu, a to posebice uključuje nalaženje rješenja za tisuće ratnih zarobljenika i otetih osoba, kazao je norveški diplomat.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj