PROGRAM IMA VELIKI PSIHOLOŠKI UČINAK NA PRIJESTUPNIKE! Moldavija kažnjava pijane vozače tako što ih šalje raditi u mrtvačnice

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016., u Moldaviji osobe starije od 15 godina u prosjeku popiju 15,2 litre čistog alkohola po glavi stanovnika svake godine, što je oko 167 boca vina.

Slikovni rezultat za Moldavija kažnjava pijane vozače tako što ih šalje raditi u mrtvačnice"

Svaka četvrta smrt u toj zemlji povezana je s alkoholom, dok je svjetski prosjek jedna od dvadeset. Muškarci u prosjeku žive 68, a žene 75 godina. Europski prosjek je 79, odnosno 84 godine.

Moldavske vlasti muku muče i s pijanim vozačima. Sada, prema novom programu suzbijanja općeg alkoholizma i vožnje u pijanom stanju, vozači koje policija uhvati pijane za volanom mogu ući u poseban program kako ne bi ostali bez vozačke dozvole.

Pomažu u ispiranju leševa i uklanjaju unutarnjih organa

Program traje tri mjeseca, a sastoji se od 12 sastanaka u kojima prometni prijestupnici pomažu u bolničkim ustanovama pri liječenju pacijenata iz prometnih nesreća. Radi se i u mrtvačnicama.

Prvi od tih programa započeo je nedavno u mrtvačnici u glavnom gradu Kišinjevu, gdje je sudjelovalo šest muškaraca osuđenih za vožnju pod utjecajem alkohola.

Pomagali su mrtvozorniku u ispiranju leševa prije obdukcija i spremali ih u “ladice za trupla”. Sudjelovali su i u obdukcijama kao pomoć mrtvozorniku i to za uklanjanje unutarnjih organa te odvajanja izmeta i mokraće.

Ovo iskustvo potaknulo me da više nikad ne sjednem pijan za volan, ovo je bila dobra lekcija. Mislim da će mi smrad raspadajućeg ljudskog mesa zauvijek ostati u nosnicama“, rekao je jedan od polaznika programa.

Ne mogu se svi oduprijeti ovakvom iskustvu, ima veliki psihološki učinak na osobu. Sama mrtvačnica je kao mjesto vrlo odbojna, a gdje je tek sve ostalo što polaznike tamo čeka“, kazala je za lokalni list Publika Valeriu Savciuc, šefica Centra za forenzičku medicinu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj