SASTANAK U ŽENEVI! Zarif, Lavrov i Cavusoglu: Za sirijsku krizu nema vojnog rješenja

Iranski, ruski i turski ministri vanjskih poslova  Mohammad Javad Zarif, Sergei Lavrov i Mevlut Cavusoglu  u završnoj izjavi svog sastanka u Ženevi kasno u utorak istaknuli su čvrstu predanost garanta Astane u pogledu  sirijskog suvereniteta, nezavisnosti, jedinstva i teritorijalne cjelovitosti.

U završnoj izjavi trilateralnog sastanka  naglašena je snažna obaveza garanta u pogledu sirijskog suvereniteta, nezavisnosti, jedinstva i teritorijalnog integriteta koje bi svi trebali poštivati. Također su ponovili svoje čvrsto opredjeljenje za borbu protiv terorizma i suzbijanje separatističkih napora u Siriji, prenosi IRNA.

Zarif, Lavrov i Cavusoglu  u izjavi pozdravljaju  osnivanje Odbora za ustav i njegov početak rada danas u Ženevi, a  kao rezultat učinkovitog doprinosa garanta iz Astane i provedbe odluka koje je donio Sirijski kongres nacionalnog dijaloga u Sočiju. 

Ustvrdili su da pokretanje Odbora za Ustav potvrđuje da za sirijsku krizu nema vojnog rješenja, ponavljajući svoju opredijeljenost za jačanje sirijsko-sirijskog političkog procesa u skladu s rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Također su istakli stalnu interakciju sa sirijskim strankama i izaslanikom UN-a za Siriju, kao  podršku  Odboru za ustav u nastojanju da osigura njegovo učinkovito djelovanje.

U izjavi iz Ženeve iranski, ruski i turski ministri vanjskih poslova ističu da Ustavni odbor treba da radi na konstruktivnoj interakciji i daleko od uplitanja stranaca u nastojanju da zadobije punu podršku Sirijaca.

Pozvali su na povećanje humanitarne pomoći za sve Sirijce u cijeloj zemlji bez preduslova  i diskriminacije, olakšavajući sigurnu repatrijaciju izbjeglica i izgrađujući povjerenje među svim sirijskim strankama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj