BIVŠA AMBASADORICA BUGARSKE: Niš je je ruska vojna baza u Srbiji!

Bivša ambasadorica Bugarske u Sjedinjenim Američkim Državama Elena Poptodorova izjavila je da je Niš očigledno ruska vojna baza u Srbiji, dok je bivši ministar spoljnih poslova te zemlje Solomon Pasi pozvao Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji.

Bivša ambasadorica Bugarske: Niš je je ruska vojna baza u Srbiji

“Niš je očigledno ruska vojna baza u Srbiji, koju nazivaju centrom ili skoro institucijom. Ako tamo ostave S-400, on će pokrivati Bugarsku i cijeli region Zapadnog Balkana”, ocijenila je Poptodorova.

Pasi je, na svom Twitter profilu, objavio fotografiju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom i evropskim komesarom Johannesom Hahnom, apelujući na Evropsku komisiju da obrati pažnju na rusku aktivnost u Srbiji.

“Da li će biti nekih diskusija o ruskom vojnom prisustvu u Srbiji i ruskom špijunskom centru u Nišu, ili i mi i KGB nudimo evropske perspektive”, napisao je Pasi.

Ranije su iz Atlantskog centra Bugarske, kojim predsjedava Pasi, saopštili da su zabrinuti zbog transporta ruskog sistema S-400 u Srbiju, jer bi njegovo prisustvo u srcu Balkana formiralo zonu u koju bi NATO teško ušao u slučaju krize.

“Značajan dio vazdušnog prostora iznad zapadne Bugarske, uključujući i Sofiju, naći će se u dometu tog raketnog sistema. To protivriječi interesima naše zemlje, koja je NATO saveznik”, navodi se u saopštenju Organizacije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj