DANSKA JUČER ODOBRILA DOVRŠETAK PLINOVODA ‘SJEVERNI TOK 2’! Zelenski: Danska odluka ‘slabi Europu’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u četvrtak dansku odluku da odobri dovršenje spornog plinovoda Sjeverni tok 2 kojim će se ruski plin dopremati u Europu zaobilazeći Ukrajinu.

“To jača Rusiju i slabi Europu”, rekao je Zelenski na tiskovnoj konferenciji u Kijevu u društvu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, prenosi Hina.

“Mislili smo da bi se to moglo dogoditi”, “bili smo spremni na to”, rekao je, dodajući: “To nije samo energetsko, nego i geopolitičko pitanje”.

Danska je u srijedu odobrila izgradnju dijela Sjevernog toka 2 u njezinim vodama, uklonivši tako posljednju zapreku za dovršenje tog projekta koji treba osigurati opskrbu Europe ruskim plinom preko Baltika, podsjeća agencija.

Dovršetak projekta, smatraju njegovi kritičari u Europi i u Sjedinjenim Državama, povećat će europsku ovisnost o ruskom plinu i ojačati utjecaj Moskve, slabeći Ukrajinu, saveznika Zapada preko čijeg teritorija prolazi najveći dio ruskog plina.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje strahuju da bi Moskva to mogla iskoristiti u svrhu političkog pritiska.

Zelenski je usto “razgovarao o prolasku ruskog plina preko ukrajinskog teritorija” u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, priopćeno je u srijedu navečer iz ureda ukrajinskog predsjednika.

Sjeverni tok 2, završen više od 80 posto, treba omogućiti udvostručenje isporuke ruskog plina Njemačkoj.

Prijete američke sankcije i propisi o prijevozu plina

Unatoč danskom odobrenju, ovom plinovodu prijete američke sankcije i novi propisi EU-a o prijevozu plina kojima se zahtijeva “razdvajanje” proizvodnje od distribucije.

Danska energetska agencija (DEA) u srijedu je odobrila nastavak projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 u danskim vodama čime je uklonjena posljednja veća prepreka projektu predvođenom Rusijom koji je podijelio Europsku uniju. 

DEA je izdala dozvolu projektu Sjeverni tok 2 za izgradnju 147 kilometara duge dionice plinovoda jugoistočno od danskog otoka Bornholm u Baltičkom moru.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj