IZETBEGOVIĆ UOČI SJEDNICE GLAVNOG ODBORA: Čović daje pomalo kontroverzne izjave, jedini uslov SDA je da se poštuje Ustav

Uoči početka sjednice Glavnog odbora SDA, novinarima se obratio lider SDA Bakir Izetbegović.

Kazao je da će ponovo pozvati da se kompletira zakonodavna vlast i krene sa radom na državnom nivou.

– Preko 60.000 maraka košta porezne obveznike svaki dan nerada tog tijela. To je ono što je direktno mjerljivo. Ono što nije direktno mjerljivo je mnogo više. Mislim da ogromnu štetu trpimo, odlazak ljudi zbog toga. To je protivzakonita stvar, član 220. Krivičnog zakona tretira i nečinjenje. Pozivam poslanike da ne vežu te stvare. Imenovanje novog saziva Vijeća ministara ne treba vezati za rad zakonodavnog tijela, kazao je Izetbegović.

Poručio je da iduće sedmcie imaju sastanak sa HDZ-om nakon što je prvobitno trebao biti održan početkom ove sedmice.

– Željeli bismo znati da li je HDZ za NATO put, aktivaciju MAP-a ili nije, da li je zato da se uslovljava ili ne. Nadamo se omekšavanju njihovog stava po tom pitanju, kazao je.

Na upit medija o izjavama lidera HDZ-a Dragana Čovića da “ANP ne smije biti uslov za formiranje vlasti” i da “bošnjačka strana uvijek nešto uradi da se ništa ne uradi”, Izetbegović je bio kategoričan.

– Bošnjačka strana, ako misli na SDA, nikakav uslov ovaj put nije napravila za razliku druge dvije strane. Jedini naš uslov je da se poštuje Ustav, vladavina zakona, ranije doneseni zakoni, strategije… To se ne može nazvati uslovljavanjem. HDZ ima svoj uslov, SNSD ima svoj uslov. Oni uslovljavaju, koče i opstruiraju. Vidjet ćemo se iduće sedmice sa gospodinom Čovićem, daje pomalo kontroverzne izjave, da želi relaksaciju, popravak odnosa, a onda ovakvu izjavu da, kao tu jučer, onda i susret sa Lajčakom i tako dalje. Vidjet ćemo se pa ćemo razgovarati, poručio je izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj