SVAKOM GRAĐANINU ZAGARANTIRANO 200.000 DOLARA! Norveški penzioni fond na rekordnih 1.100 milijardi dolara!

Norveški državni fond, najveći svjetski fond, u trećem tromjesečju ove godine ostvario je dodatnih 1,6 prihoda od investicija, odnosno 25,55 milijardi dolara.

Slikovni rezultat za norveški penzioni fond"

Povrat u ovom tromjesečju bio je u skladu s referentnim indeksom norveškog fonda.

Ovim je vrijednost norveškog državnog stabilizacijskog fonda dostigla rekordnih 1.100 milijardi dolara, ali zahvaljujući i rastućim cijenama dionica na svjetskom tržištu i snažnom euru i dolaru.

Na službenim stranicama fonda prije nekoliko dana je objavljeno da je vrijednost državnog penzionog fonda Global prvi put od njegovog osnivanja dostigla 10.000 milijardi kruna, što znači iznos od preko 200 hiljada dolara po stanovniku ove naftom bogate zemlje.

Krajem 2017. godine norveški državni penzioni fond je dostigao granicu od jednog biliona (hiljadu milijardi) dolara prvi put u historiji ove zemlje.

Norveška je glavni proizvođač nafte i svoje energetske prihode ulaže u fond za finansiranje penzija te njima pokriva druge troškove vlade.

Inače, norveški penzioni fond se čuva budućim generacijama u ovoj nordijskoj zemlji. Kako smatraju čelnici fonda, jednog dana nafte će nestati, ali povratak fondu će biti nastavak prosperiteta za norveške građane.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj