PARTIJA BREXITA! Nigel Farage danas počinje izbornu kampanju!

Britanska Partija Brexita i njen lider Nigel Farage danas počinju predizbornu kampanju, dan nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp pozvao Faragea da se dogovori s vladajućim konzervativcima i premijerom Borisom Johnsonom.

Tramp je jučer komentarisao britansku kampanju i poručio Farageu da bi on i Johnson bili “nezaustavljiva sila”.

Partija Brexita je osnovana ranije ove godine s ciljem sprovođenja Brexita bez sporazuma s EU. Ta stranka odbacuje sporazum o istupanju koji je Johnson dogovorio s Briselom i želi da Velika Britanija napusti EU bez dogovora o budućim odnosima.

Farage, koji je 2016. imao ključnu ulogu u referendumskoj kampanji za izlazak iz EU, nije otkrio da li će se njegova partija nadmetati u svih 650 izbornih jedinica ili samo u onima gdje ima šanse da pobijedi.

Kandidovanje Farageove stranke u malom broju izbornih jedinica bi pogodovalo konzervativcima, koji se s Farageom nadmeću za glasove pristalica Brexita.

Farage je danas izjavio da postoji potreba za “nekom vrstom savezništva oko Brexita”.

“Neki listovi navode da ćemo se boriti za veliki broj poslaničkih mjesta, a drugi da ćemo to učiniti u samo 20 izbornih jedinica. Predvodim veoma zatvoren brod, kod nas nema curenja. Sve ću otkriti kasnije danas”, naveo on za radio LBC.

Konzervativci, međutim, odbacuju mogućnost izbornog pakta s Farageom.

“Nismo zainteresovani za sklapanje saveza s Partijom Brexita ili bilo kim drugim. Hoćemo da pobijedimo”, rekao je danas ministar za zajednice Robert Jenrick.

Boris Johnson je želio izbore, više od dvije godine prije zakonskog roka, da bi se probio iz pat pozicije uzrokovane Brexitom.

On je mjesecima obećavao da će Velika Britanija 31. oktobra napustiti EU “bez obzira na sve”. Ipak, nakon što je parlament blokirao Johnsonov pokušaj da na brzinu progura sporazum s EU, Brisel je ponovo odobrio odlaganje Brexita do 31. januara.

Johnson je za produženo članstvo zemlje u EU okrivio opoziciju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj