RUSIJA PONUDILA IZVOZNU VERZIJU VIŠENAMJENSKIH LOVACA ‘Su-57’: Evo koje su države zainteresovane da ih kupe!

Nakon što je ovog ljeta odlučeno da će novi višenamjenski lovački zrakoplovi pete generacije Su-57 biti ponuđeni u izvoznoj verziji, sve je više zemalja zainteresiranih za kupnju ovog ruskog aviona smanjenog radarskog odraza.

SU-57

Prema pisanju američkog dvomjesečnika The National Interest, za kupnju izvozne verzije stealth lovca posljednje generacije zainteresirano je pet zemalja koje su oduševljene letnim karakteristikama zrakoplova viđenim na Međunarodnom sajmu zrakoplovstva i kozmonautike MAKS-2019 koji je održan krajem kolovoza na aerodromu Žukovski nedaleko Moskve.

Na popisu vjerojatnih kupaca našao se Mjanmar koji od ranije u sastavu svojeg zrakoplovstva ima lake taktičke lovce tipa MiG-29 koje bi uskoro trebali zamijeniti višenamjenski lovci-bombarderi Su-30M koji se može koristiti za održavanje zračne nadmoći i jurišne zadaće. Uz SU-30M, ratno zrakoplovstvo nekadašnje Burme pokazalo je interes i za kupnju SU-57E čiji dizajn također potpisuje konstruktorski ured Suhoj.

Među mogućim kupcima je i Alžir koji već dugi niz godina nabavlja rusku vojnu tehniku. Alžirske zračne snage u svojem sastavu već imaju 44 primjeraka lovaca SU-30MK, a ako cijena za izvoznu verziju Su-57E bude povoljna, ova sjevernoafrička država će, sudeći prema interesu, imati lovce pete generacije. Alžir je iskazao zanimanje i za lovce-bombardere 4++ generacije SU-35 koji bi mogli poslužiti kao adekvatna zamjena ako ne dođe do sklapanja ugovora za nabavu SU-57.

Turska, kao trenutno najveći kupac ruske vojne tehnike, također je zainteresirana za kupnju Su-57E. U ovom trenutku vode se pregovori između Moskve i Ankare i nabavi Su-35 koji su se pojavili kao logičan izbor nakon što je Pentagon zabranio Turskoj kupnju američkih lovaca F-35 Lightning II zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400.

Za kupnju Su-57 je zainteresirana i Kina koja bi nabavom dobila u posjed vrhunski lovac pete generacije pogodan za istraživanje radi dizajniranja novih kineskih lovaca najnovijih generacija. Uz Peking, interes je pokazala i Indija kako bi održala kontinuitet modernizacije vlastite lovačke komponente.

Zrakoplov tipa Su-57 je dvomotorni jednosjed smanjene uočljivosti radarima kojem je glavna zadaća održavanje zračne nadmoći i pružanje zračne pomoći, uništavanje kopnenih i ciljeva na moru, zapovjedne infrastrukture i nadzora zračnog prostora pri čemu mu pomaže motor koji ima mogućnost rada bez dopunskog sagorijevanja, odnosno superkrstarenje.

Lovac se može pohvaliti i izuzetno visokim performansama leta, visokom integracijom opreme i računalne podrške, a bit će u stanju suprotstaviti se američkim lovcima pete generacije, F-22 Raptor i F-35 Lightning II. Zrakoplovu se, pak, predviđa radni vijek od 35 godina.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj