TO JE BIO ‘ZLOBNI NAPAD’: Peking osudio Pompeov poziv da se “svijet suprotstavi Kini”

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u četvrtak da komentari američkog državnog sekretara Mikea Pompea u kojima kritikuje Peking i vladajuću Komunističku partiju predstavljaju zlobni napad i da su svi pokušaji da se “ocrni” Kina ili da se opstruira njen ekonomski rast osuđeni na propast.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je na redovnom dnevnom brifingu za novinare da Pompeovi komentari također pokazuju strah i aroganciju izražene u antikomunističkim stavovima.

Pompeo je u srijedu izjavio da su napori Pekinga usmjereni na međunarodnu dominaciju i da im se treba suprotstaviti, pojačavajući nedavnu oštru retoriku Washingtona prema kineskoj Komunističkoj partiji.

Pompeo je dao te komentare u vrijeme dok se očekuje da Trampova administracija potpiše prvu fazu sporazuma o okončanju štetnog trgovinskog rata s Kinom.

On je kazao da Sjedinjene Države dugo vremena gaje prijateljske veze s kineskim narodom, dodajući da Komunistička partija nije isto što i narod Kine.

“Oni koriste metode koje stvaraju izazove za Sjedinjene Države i ostale zemlje svijeta, i svi bismo trebali kolektivno da im se suprotstavimo”, izjavio je Pompeo na gala večeri konzervativne analitičke grupe Hudson institut u New Yorku.

“Više nije realno ignorirati temeljne razlike između naša dva sistema i posljedice koje imaju razlike u našim sistemima po američku nacionalnu sigurnost”, kazao je šef američke diplomatije, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj