(VIDEO) AMERIČKA RATNA MORNARICA OBJAVILA FASCINANTNE SNIMKE: Pogledajte kako novi američki nosač aviona “drifta” na vodi

Američka ratna mornarica na svom YouTube kanalu u četvrtak je objavila fascinantne snimke s testiranja svog najnovijeg nosača aviona USS Gerald R. Ford na kojima se može vidjeti kako to izgleda kada 333 metra dugačak brod okreće prvi velikim brzinama.

Slikovni rezultat za USS Gerald R. Ford HIGH SPEED"

Kako javlja televizija WTKR, koja je bazirana u američkom gradu Norfolk, u saveznoj državi Virginiji, USS Gerald R. Ford u srijedu je uspješno kompletirao probnu plovidbu nakon remonta u brodogradilištu Newport News Shipbuilding u saveznoj državi Virdžiniji koji je trajao 15 mjeseci, a koji je uključivao razne popravke i nadogradnje.

Najveći problem pravilo je 11 liftova kojima se dižu oružani sistemi i opreme za borbene avione, a problematičnim se pokazao i novi elektromagnetnki katapult.

Konstrukcija Gerald R. Forda, koji je ime dobio po bivšem američkom predsjedniku počela je 2005. godine, kobilica je položena 2009. godine, na vodi je bio prvi put 2013. godine, a vrijeme njegovog početka službe bilo je predviđeno za septembar 2015. godine.

USS Gerald Ford otprilike je istih gabarita kao i nosači aviona prethodne Nimitz klase (333 metra dužine, 76 metara visine i masa od 100.000 tona pod punim teretom), ali će imati znatno manji broj članova posade i vojnog osoblja zaduženog za borbene avione – 4.660 osoba nasuprot maksimalno 5.600 koliko se može nalaziti na Nimitz klasi. Pogon osiguravaju dva nuklearna reaktora koji će proizvoditi snagu od 300 megavata svaki (tri puta više nego oni na Nimitzu) i omogućiti da limit plovidbe bude ograničen tek količinom zaliha, pisao je Kajl Mizokami za “Popular Mechanics”.

Brzina ovog broda veća je od 30 čvorova (56 km/h), iako je njegova maksimalna brzina strogo čuvana tajna. Kroz brod prolazi više od 1.200 kilometara optičkih kablova, a prostori za posadu dizajnirani su tako da budu znatno udobniji u odnosu na Nimitz klasu.

USS Gerald R. Ford imaće kapacitet za primanje do 75 aviona i helikoptera koji će svoje misije obavljati sa njegove palube. Među njima će biti 44 borbena aviona podijeljena u četiri eskadrile, najčešće F/A-18 E/F Super Hornets, ali i novi borbeni avioni pete generacije, F-35C. Osim njih, na brodu će biti mjesta i za 19 MH-60R i MH-60S Seahawk helikoptera, pet EA-18G Growler aviona specijalizovanih za elektroničko ratovanje (ometanje protivničkih senzora i oružja), četiri E-2D Hawkeye aviona zaduženih za rano upozorenje i koordinaciju aviona tokom vazdušnih bitaka i dva C-2 Greyhound transportna aviona, prenosi “Jutarnji.hr“.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj