Jači zemljotres potresao Srednju Bosnu

Euromediteranski seizmološki centar izvijestio je da je u našoj zemlji, tačnije u njenim centralnim dijelovima, zabilježen zemljotres jačine 5,1 stepeni po Richteru. Nakon dvadesetak minuta od prve objave, preciznije su odredili jačinu zemljotresa od 4,8 stepeni po Richteru.

16:00 Kako javljaju čitaoci, najdramatičnije je bilo u Travniku, gdje su s krovova padali dimnjaci, a u mnogim kućama pukli su i zidovi. Građani, kako nam javljaju, vidno su uznemireni i u strahu od novog podrhtavanja, a većina je napustila svoje domove i nalaze se na ulicama.

15:55 Stanovnici Viteza na društvenim mrežama su između ostalog pisali:

  • Žestoko, dobro se treslo, a i dosta je bilo glasno”
  • Bilo je iznenada i vrlo jako. U životu nisam osjetio tako snažan potres”
  • Poprilično jak potres. Trajalo je duže. Nimalo ugodan osjećaj-
  • Dobro je drmalo. Luster namještaj se drmali.. stvari po stolu se tresle. trajalo dobrih 15 sekundi- panično su pisali građani

15:48 Na istoj stranici ESC-a komentare su ostavili i brojni građani BiH iz Tešnja, Zenice, Prozora, Doboja, Gračanice, Srebrenika, Tuzle i Živinica.

15:38 Nove informacije objavljene na stranici Euromediteranskog seizmološkog centra govore da je magnituda potresa bila 4,8 stepeni po Richteru, a epicentar je 7 km sjeverno od Turbeta na području općine Travnik.  Zasad nema informacija o eventualnim štetama.

15:32 Podrhtavanje tla osjetilo se u Sarajevu, Zenici, Bugojnu, Banjaluci, Donjem Vakufu, Novom Travniku, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Travniku i okolnim mjestima, a EMSC-ova mapa pokazuje da se podrhtavanje osjetilo i u nekim djelovima Hrvatske. 

15:15 Podrhtavanje tla osjetilo se u 15:11 sati, a potrajalo je nekoliko sekundi. Prema informacijama iz Euromediteranskog seizmološkog centra, epicentar je bio 14 kilometara sjeverno od Turbeta, koje se nalazi u blizini Travnika.

Zemljotres se snažno osjetio u u okolnim gradovima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj