PLANIRANO POTPISIVANJE 40 SPORAZUMA! Macron naredne sedmice u posjeti Kini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron boraviće od ponedeljka do srijede u drugoj posjeti Kini, gdje će promovisati francuske proizvode, posebno prehrambene, otvoriti filijalu pariškog muzeja Georges Pompidou i razgovarati sa kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Slikovni rezultat za Macron in china"

Macrona će u ponedjeljak uveče u Šangaju dočekati Xi na Sajmu uvoza robe, na kojem je Francuska ove godine počasni gost sa prisustvom 70 preduzeća. Jelisejska palata saopštila je da će tokom posjete biti potpisano oko 40 sporazuma.

Macron će u utorak, takođe u Šangaju otvoriti muzej Pompidou, poznatiji kao Bobur. Francuski predsjednik će tada ručati sa kineskim umjetnicima, među kojima neki stvaraju u Francuskoj.

Sa Macronom putuje i glumac Guillaume Canet koji će režirati novi film o avanturama Asteriksa i Obeliksa sa osvrtom na kinesku kulturu. Francuski predsjednik provest će nekoliko sati sa kineskim kolegom, s kojim će se sastati šesti put u posljednje tri godine.

Xi će u srijedu primiti Macrona u Pekingu gdje će biti održani zvaničniji razgovori, prenijeli su francuski mediji. Pored bilateralne saradnje, njih dvojica će razgovarati i o međunarodnim temama, posebno o iranskom nuklearnom programu.

Komentiraj