SKUPŠTINA TOG GRADA SMATRA GA ‘JEDNOM OD NAJZNAČAJNIJIH HISTORIJSKIH LIČNOSTI’: Ratni zločinac i kvisling Draža Mihailović dobio ulicu u Kragujevcu!

Jedna od ulica u srbijanskom gradu Kragujevcu će nositi ime četničkog vođe, kvislinga i saradnika okupatora Draže Mihailovića. To je odgovor Skupštine Kragujevca na inicijativu Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS).

Slikovni rezultat za DRAŽA MIHAILOVIĆ GLOBALCIR.COM"

– Kragujevačka Skupština je prihvatila inicijativu POKS-a i time je nakon sudske, izvršila i moralnu rehabilitaciju jedne od najznačajnijih historijskih ličnosti Srbije – navodi se u saopćenju POKS, piše Mondo.rs. Oni napominju da je Kragujevac postao prvi veći srpski grad koji je dodijelio naziv jednoj ulici po ‘đeneralu Mihailoviću’ i očekuju da to učine i drugi gradovi. Smatraju da ovo ‘nije samo rehabilitacija vođe Trećeg srpskog ustanka već i Jugoslovenske vojske u otadžbini’.

Podsjećanja radi, brojni zločini koje su četnici počinili tokom Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije, počinjeni su po nalogu Draže Mihailovića. Podređeni zapovjednici redovno su Mihailoviću slali izvještaje o broju ubijenih muškaraca i žena, svećenika, imama, srušenih i spaljenih crkava, džamija i sela. U Drugom svjetskom ratu četnici su pobili, odnosno poklali, oko 100.000 Bošnjaka.

Draža Mihailović, nakon završetka Drugog svjetskog rata, sakrivao se u istočnoj Bosni. Uz pomoć njegovog nekadašnjeg odanog saradnika Nikole Kalabića, agenti Ozne, hvataju Mihailovića 12. marta 1946., munjevitom akcijom u okolini Višegrada. Pogubljen je u Beogradu 17. jula 1946. godine sa još nekoliko oficira. Tijela su pokopana u neobilježenom grobu, na mjestu pogubljenja. 

Žalosno je što dobar dio općina u manjem bh. entitetu ima ulice koje u svome nazivu imaju imena ovog i sličnih zlikovaca. Tako je jedna ulica u Istočnom Sarajevu ponijela ime kolaboracioniste i kvislinga te osuđenog ratnog zločinca Draže Mihailovića.

(Global CIR/Agencije)

Pročitajte još:

TAJNA PISMA DRAŽE MIHAILOVIĆA KARDINALU STEPINCU I ANTI PAVELIĆU: Poziv na zajedničku borbu protiv komunista!

Komentiraj