AL- BAGHDADI JE LIKVIDIRAN! Ko su preostali najtraženiji bjegunci na svijetu?

Nikada nije dotakao mobilne telefone. Nije imao stalni dom. Donji veš mu je ukrao doušnik. A o njegovim posljednjim trenutcima propovijedao je Donald Tramp. Takav je bio život najtraženijeg čovjeka na svijetu. Naslov ne postoji. Ako već niste shvatili, radi se o Abu Bakru al-Bagdadiju, šefu DAIŠ-a koji je na vrhuncu nadzirao ‘carstvo’ veličine Velike Britanije, a koje je uključivalo ropstvo, mučenja, snimanja jezivih pogubljenja i terorističko nasilje u oko 40 zemalja.

Njegova smrt ostavila je DAIŠ – privremeno – bez vođe, a popis svjetski najtraženijih zločinaca bez uvjerljivog broja jedan.

Nažalost, zamjena ne manjka, a izazov je kako ih rangirati?  Je li burmanski genocidaš gori od šrilankanskog teroriste? Da li je francuski revolveraš grozniji od kineskog dona?

Forbes je imao običaj listu sastaviti u koordinaciji s agencijama za provođenje zakona, ali čini se da je tu praksu napustilo 2011. godine. Na vrhu njegove liste tada je bio meksički narko lord Joaquín Guzmán. Poznatiji kao “El Chapo” uhapšen je tri godine kasnije, potom je pobjegao, a onda je ponovo 2016. Od tada je još jedan otpao s liste, a radi se o irsko-američkom mafijašu Jamesu “Whitey” Bulgeru. Konačno je uhvaćen krajem 2011. nakon što ga je susjeda gledajući TV – emisiju o najtraženijim bjeguncima prepoznao i pozvao policiju. Dobila je nagradu od 2 miliona američkih dolara. Bulgera su prošle godine u zatvoru pretukli do smrti.

Ostatak osmogodišnjeg Forbesovog spiska i dalje je na slobodi, uključujući ugandskog ratnog zapovjednika Josepha Konyja, čija je milicija toliko srezana do 2017. da su ga vlasti jednostavno prestale tražiti.

Najpoznatiji spisak kriminalaca je 10 najtraženijih lista bjegunaca FBI-a, koji je ove godine navršio 70 godina. Ured tvrdi da je na kraju uhvaćeno 93% od navedenih. Nedavno je dodao svog najstarijeg osumnjičenog, 83-godišnjeg Eugena Palmera, optuženog za ubistvo svoje snahe.

Osama bin Laden na tom se popisu nalazio do septembra 2001., kada je premješten na tek stvoreni popis najtraženijih terorista koji se proteže na 28 imena i nudi unosne novčane nagrade.

Vođa al-Qaide Ayman al-Zawahiri najviše vrijedi, čak 25 miliona američkih dolara.Pretpostavljeni nasljednik Bin Ladena, Hamza (“izgleda kao njegov otac, visok, zgodan”, primjetio je Trump je prošle sedmice) nikada nije imao priliku postati dijelom popisa nakon što je u septembru potvrđeno da je poginuo u zračnom napadu SAD-a.

FBI-jev popis najtraženijih cyber kriminalaca prošao je kroz transformaciju. Popis iz 2010. godine sadržavao je pet imena, među kojima je čovjek optužen za prodaju ilegalnih veza sa satelitskom televizijom. Sada se prostire na gotovo 70 ljudi, uključujući desetine njih u ruskim i kineskim vojnim uniformama, te grupe s nazivima poput “Rusko uplitanje u američke izbore 2016.”.

Čini se da su “najtraženiji” uglavnom pitanje perspektive. Indijska antiteroristička agencija objavila je svoju verziju popisa u oktobru prošle godine, brojka i nije tako velika s obzirom da se radi o drugoj najnaseljenijoj zemlji na svijetu. Na popisu je bilo najmanje 258 imena, s najvišom nagradom (1,5 milijuna rupija ili 16.000 funti) rezerviranom za Ganapathije, nom-de-guerre bivšeg vođe maoističke pobune, koja je bjesnila više od pet desetljeća.

Kina je također pokrenula objavljivanje vlastitog popisa 100 najtraženijih bjegunaca, ogromna većina optužena je za prevaru, krađu ili primanje mita, a sve u sklopu šire antikorupcijske akcije koja je postala potpisom kampanja predsjednika Xi Jinpinga.

U 2019. godini ideja da “najtraženije” treba nužno slijediti “čovjek” nije ostala neupitna. „Zločin nema roda“, najavio je nedavnu kampanju Europske agencije za suradnju u provođenju zakona, Europol, usljed objavljivanja popisa najvažnijih osumnjičenih žena na ovom kontinentu. Uključuju optužene za krivotvorenje, krijumčare droge, trgovce ljudima i ubice – isti katalog djela za koja se sumnjiče muškarci europskih najtraženijih od 2016. godine.

Popis je svojevrsna delinkventna Eurovizija, pri čemu su zemlje EU imenovale svoja dva najtraženija osumnjičena. Ne daju se rang liste, ali povremeno se odbacuje pravilo o dvije osobe za onima koji se traže s posebnom žurbom. Osumnjičeni u napadima u Parizu iz novembra 2015. bili su primjer upravo takvih slučajeva. Jedini dodatak je Ridouan Taghi, nizozemsko-marokanski državljanin osumnjičen za ubistvo i krijumčarenje droge, čije je ime uključeno prošlog mjeseca nakon što je u Amsterdamu ubijen odvjetnik koji je vodio postupak protiv njega.

Najtraženiji bjegunci prema Guardianu

1. Abubakar Shekau

Nigerijski militant postao je vođa grupe Boko Haram 2009. godine, nadzirući brutalnosti  “svetog rata” ne samo protiv vojnih ili policijskih ciljeva, već i civila, uključujući otmicu 276 djevojčica iz srednje škole u Chiboku, gradu u državi Borno.

2. Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi

Novoimenovani Isisov nasljednik odmah će pronaći mjesto na popisima najtraženijih u vladama širom svijeta.

3. Ayman al-Zawahiri

Rođen 1950. u imućnoj egipatskoj porodici, Zawahiri se u početku školovao kao hirurg prije nego što je postao dijelom rastućeg radikalnog islamističkog pokreta u zemlji. Često zatvoren i mučen, pobjegao je u Pakistan, gdje je pomagao borcima mudžahedina da odvrate sovjetske okupatore, gdje je upoznao mladog saudijskog finansijera po imenu Osama bin Laden. Par je spojio svoje organizacije radi al-Qaide, a Zawahiri je preuzeo kormilo nakon smrti Bin Ladena 2011. godine.

4. Ibrahim Dawood

Dawood, (63), izgradio je višemilijunsko carstvo iznuđivanjem, namještanjem mečeva i krijumčarenjem droga, a imenovan je kao pokretač niza bombaških napada u Mumbaiju 1993. godine u kojima je ubijeno više od 250 osoba. Iako je uvršten na UN-ovu listu globalnih terorista, to nije spriječilo indijskog gangstera da živi raskošno: navodno još uvijek ima interese za imovinu širom Velike Britanije i navodno je putem Skypea prisustvovao vjenčanju svog nećaka 2016. putem Skypea.

5. Ovidio Guzmán

Ovidio Guzmán, poznat kao “mali Chapo” ili “Chapito”, slijedio je svog oca Joaquína u porodičnom biznisu, postavši jednim od najistaknutijih trgovaca drogom u meksičkom gradu Culiacán. Deseci teško naoružane meksičke policije uspjeli su zarobiti Ovidija prije nekoliko sedmica, ali su se nakon toga našli kao zarobljenici vođe kartela koji su provalili u elitne četvrti u gradu, podmećući požare i blokirajući ceste dok vlasti nisu pristale pustiti mladog šefa. Malog Chapoa ne smatra se šefom organizacije svog oca, ali će nakon nedavnog bijega meksičke vlasti posebno željeti pokazati da ga mogu privesti pravdi.

6. Tse Chi Lop

Kinesko-kanadski državljanin nazvan “najtraženijim čovjekom u Aziji” optužen je da je vodio međunarodnu uniju narkotika koja je nastala iz saveza pet trijadskih skupina. Policija navodi da njegova unija opskrbljuje ogromnim količinama opojnih droga, uključujući heroin i metamfetamin, širom regije, od Japana do Novog Zelanda. Kaže se da ga štiti skupina tajlandskih kickboksera, navodi se u Reutersovoj istrazi.

7. Vassilis Paleokostas

Najtraženije mjesto u Evropi rezervisano je za kradljivca i otmičara Vassilisa Paleokostasa. Grčki državljanin nazvan “nedohvatljivim” 2006. godine pobjegao je iz zatvora u helikopteru kojeg je oteo njegov brat. Opet je uhapšen dvije godine kasnije, ali je iz istog zatvora, i ponovo helikopterom pobjegao u februaru 2009. Grčka će platiti milion eura onome ko im pomogne uhvatiti ga.

8. Matteo Messina Denaro

Opisan kao “posljednji Mohikanac stare mafije”, sicilijanska figura organiziranog kriminala jedan je od najtraženijih bjegunaca na svijetu, a krije se od 1993. Denaro, 57, zloglasno je tvrdio: “Cijelo jedno groblje sam ja ispunio”, a očito je održao svoj luksuzni način života, zahvaljujući nekoliko bankrotera koji, prema tužiteljima, uključuju političare i privrednike.

9. Guccifer 2.0

Osoba jednog ili nekoliko hakera koji tvrde da su odgovorni za prodiranje u servere Demokratskog nacionalnog odbora u 2016. godini, a zatim curenje dokumenata i e-poruka koje su pronašli. Američko ministarstvo pravosuđa prošle je godine zbog hakiranja podiglo optužnicu protiv 12 ruskih državljana, svi pripadnici GRU-a, ruske vojne obavještajne agencije. Vrlo je malo vjerovatno da će Kremlj ikoga od optuženih predati američkim tijelima za provođenje zakona.

10.Félicien Kabuga

Međunarodni kazneni sud za Ruandu Kabugu traži zbog njegove navodne uloge u omogućavanju genocida u toj zemlji u kojoj je masakrirano više od 800.000 muškaraca, žena i djece.Kabuga, za kojeg se smatra da je sada napunio 84 godine, koristio je svoje radio stanice za poticanje mržnje protiv manjinskih Tutsija, a optužen je za opskrbu mačetama i motikama koje su se koristile u ubistvima.

(Global CIR/Guardian/FTV/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj