DA LI JE BERNIE SANDERS IDEALNO RJEŠENJE PROTIV TRAMPA?! Sasvim neobični demokrata poručio: ‘Radit ćemo upravo suprotno od onoga što Tramp radi – ujedinit ćemo se oko plana koji donosi dobro svima, a ne samo jednom procentu stanovništva’

Sinoć je u Minneapolisu održan još jedan skup u okviru kampanje Bernia Sandersa pod sloganom “Not me. US” (Ne ‘ja’, ‘mi’) za osvajanje demokratske predsjedničke nominacije za američke predsjedničke izbore, koji se održavaju krajem naredne godine. Na skupu podrške popularnom senatoru iz Vermonta obratila se i kongresnica Ilhan Omar.

Bernie Sanders u medijima naklonjenim Trampu je označavan kao ‘radikalni ljevičar’, a sam Tramp je u više navrata govorio kako bi kao protukandidata najviše želio vidjeti Joea Bidena, ili ‘Uspavanog Joa’, kako je kazao.

Za razliku od Bidena, koji pripada konvencionalnoj struji demokratske partije, Bernie Sanders nije ‘uobičajeni demokrata’ i mnogi analitičari upravo smatraju da njegovi, za američke uslove, radikalniji istupi u smislu mobilizacije radničke klase i povećavanja socijalnih davanja te besplatnog javnog univerzitetskog obrazovanja ili zdravstvene zaštite, uz zalaganje za prava manjina i migranata, mogu biti protuteža Trampovim populističkim potezima i aktivirati glasače koji apstiniraju od izlaska na izbore.

Bernie Sanders nudi nešto novo, nešto što bi američke demokrate moglo probuditi iz letargije i omogućiti im da imaju dostojnog i dovoljno zanimljivog kandidata koji će oponirati Trampu na predsjedničkim izborima 2020. godine. Ostaje da se vidi da li u demokratskoj stranci imaju dovoljno sluha za Sandersove prijedloge.

“Radit ćemo upravo suprotno od onoga što Tramp radi”

Ne čini mi zadovoljstvo svima vama kazati ono što već znate: da danas, tragično, imamo predsjednika Sjedinjenih Država koji je patološki lažljivac, koji vodi najkorumpiraniju administraciju u povijesti, koji je opstruira pravne institucije, koji je svoj ured iskoristio za osobnu korist, koji je prijetio da će blokirati sredstva nacionalne sigurnosti saveznicima kako bi poboljšao svoje političke šanse… To je predsjednik koji zaslužuje da bude opozvan i bit će opozvan”, kazao je Sanders.

“Radit ćemo upravo suprotno od onoga što Tramp radi“, rekao je. “Pokušava nas podijeliti. Okupit ćemo naš narod oko plana koji je dobar za sve nas, a ne samo za jedan posto populacije.

‘Ljudi kažu da Ilhan i ja činimo neobičan politički par. Ali zapravo u tome nema ništa čudno“, nastavio je Sanders. “Ilhan i ja dijelimo zajedničku vezu kao potomci obitelji koje su pobjegle od nasilja i siromaštva i koje su u ovu zemlju došle kao imigranti. Ali to nije samo moja priča, niti Ilhanina priča – to je priča o Americi. “

Također je rekao da i on i Ilhan Omar rade na ukidanju “studentskog duga u Americi” i da sve javne koledže učine “besplatnim”.

“Ponosna sam što stojim sa sinom židovskog migranta koji je preživio genocid”

“Ovdje u Minnesoti ne samo da prihvatamo izbjeglice – poslali smo ih u Kongres”, rekla je Omar ispraćena aplauzima. “Trenutno, postizanje tog univerzalnog sna osjeća se više izvan dosega nego ikad u mom životu.” Potom, oštro odbijajući spomenuti ime predsjednika Trampa, Omar je nastavila: “Sadašnji stanovnik Bijele kuće voli pričati o tome da će Ameriku učiniti velikom. Ali, svaka akcija i gotovo svaka riječ iz njegovih usta predstavljaju napad na same vrijednosti i ideale koji ovu državu čine znakom nade za mene i ljude širom svijeta. “

Omar je insistirala da Sandersovi prijedlozi – poput besplatnog javnog univerzitetskog obrazovanja i besplatne zdravstvene zaštite za sve, uključujući ilegalne imigrante – nisu “radikalni”.

To su vrijednosti koje su desetljećima sadržane u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima“, tvrdi Omar pozivajući se na dokument Ujedinjenih naroda. “Ali, evo hladne istine: Ne možemo postići bilo koji od ovih ciljeva ako ne izgradimo pokret koji je reprezentativan za sve naše težnje, svu našu bol i svu našu zajedničku traumu.”

Komentarišući odluku da ne podrži nedavno usvojenu rezoluciju kojom se zločin nad Jermenima u Osmanskom carstvu označava ‘genocidom’, Omar je kazala da je riječ o naporu da se bori protiv selektivnog korištenja genocida kao “političkog” nogometa.

Ponosna sam što stojim sa sinom židovskog migranta koji je preživio genocid”, rekla je Omar pozivajući se na Sandersa. “Priznanje boli i patnje osobno je za nas oboje. Borba za ljudska prava je neosporna. A kada prepoznamo nepravde prošlosti i sadašnjosti, onda to mora biti jednako, bilo da se radi o genocidu nad židovskim narodom ili Jermenima, narodom Ruande ili Bošnjacima, ili američkim domorodcima itd.”, zaključila je kongresnica demokratske stranke Ilhan Omar.

(Global CIR Team)

Objavljeno u:

Komentiraj