IMAT ĆEMU BOLJE REZULTATE! Macron u Šangaju poziva EU da zajednički nastupa prema Kini

Emmanuel Macron je u ponedjeljak započeo svoj drugi posjet Kini pozivajući Europljane da govore i nastupaju zajedno kako bi imali veći utjecaj u gospodarskim pitanjima u trenutku kada je trgovinsko suparništvo Washingtona i Pekinga dosegnulo vrhunac.

Slikovni rezultat za macron china"

“Postoje nacionalne agende (…) ali što više nastupamo kroz francusko-njemačku suradnju, a napose kao Europljani, to je veća naša vjerodostojnost i rezultati”, rekao je francuski predsjednik nekoliko sati nakon dolaska u Šangaj, prenosi agencija Hina.

Izjavu je dao pred francuskim i njemačkim poduzetnicima, sudionicima gospodarskog sajma u Šangaju, godišnjeg sajma na kojemu je Francuska ove godine počasni gost.

Macron za jaču evropsku saradnju

Emmanuel Macron će posjetiti sajam u utorak ujutro u društvu kineskog kolege Xi Jinpinga, koji je u ponedjeljak navečer priredio svečanu večeru za čelnike koji su dobili pozivnicu za sajam.

Francuski predsjednik je htio da ga na ovom putovanju prate njemačka ministrica prosvjete i znanosti Anja Karliczek i europski povjerenik za poljoprivredu, Irac Phil Hogan, koji će u novoj Komisiji biti zadužen za trgovinu.

“U sve nemirnijim međunarodnim prilikama” treba pokazati da je jača “europska suradnja” nužna kako bi se uspješno nosili s velikim kineskim i američkim kompanijama.

Takvo je jačanje nužno ne samo na gospodarskom i na tehnološkom polju – napose je osjetljivo pitanje 5G – nego i na klimatskom.

“Ne budemo li osnažili našu suradnju, nećemo imati rezultate” nakon istupanja Sjedinjenih Država iz klimatskog sporazuma, rekao je.

Macron je usto najavio da će u srijedu potpisati ugovor o oznakama zaštićenog zemljopisnog podrijetla (IGP) koje potvrđuju podrijetlo europskih proizvoda koji ulaze na kinesko tržište.

Kineski predsjednik pak želi učvrstiti svoje veze s Europljanima u trenutku kada se gospodarstvo njegove zemlje usporava, a taj trend dodatno pogoršava trgovinski rat s SAD-om.

Francuski predsjednik će u utorak otvoriti novi Centar Georgesa Pompidoua, novo kulturno središte u metropoli s 24 milijuna stanovnika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj