PRESUDA EUROPSKOG SUDA: Švicarska ne može protjerati Afganistanca koji se preobratio na kršćanstvo!

Švicarska bi prekršila prava Afganistanca obraćenog na kršćanstvo ako bi ga vratila u domovinu, presudio je u utorak Europski sud za ljudska prava (ECHR).

Obraćenicima na kršćanstvo u Afganistanu, većinski muslimanskoj zemlji, prijeti progon vlade i drugih skupina, navodi sud u presudi. Afganistanac rođen u šijitskoj muslimanskoj obitelji u pokrajini Ghazniju stigao je u Švicarsku 2012. i ondje zatražio azil. Rekao je da je pobjegao iz zemlje kada je okolina posumnjala da je prešao na kršćanstvo i da je dijelio Biblije u svom selu.

Švicarski Savezni upravni sud složio se s imigracijskim vlastima da njegova izjava nije vjerodostojna, ali je ocijenio da je doista prešao na kršćanstvo nakon dolaska u Švicarsku. Sud je naveo da ga se ne bi smjelo vratiti u njegovo selo, ali bi mogao biti siguran u prijestolnici Kabulu, gdje ima stričeve i rodbinu koji nisu znali za njegovo obraćenje.

No, Europski sud je rekao da presuda ne vodi računa o tome kako bi prakticirao svoju vjeru s obzirom na opasnost progona.”Podnositelj zahtjeva bi morao živjeti u laži i možda bi morao prekinuti sve veze sa svojom braćom po vjeri iz straha da će biti otkriven”, navodi ECHR. Afganistan razdire sukob u kojemu sudjeluju vlada i talibanski pobunjenici.

Više od 40.000 Afganistanaca zatražio je 2018. azil u zemljama EU-a, što je drugi najveći broj tražitelja azila nakon Sirijaca.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj