SIGURNOSNA SITUACIJA ALARMANTNA! SDA upozorava: Vlada KS stavila policiju pod političku kontrolu!

Kantonalni odbor Kluba SDA smatra da su negativne ocjene visokog predstavnika Valentina Inzka o izmjenama policijskog zakonodavstva potpuno su utemeljene, te da potvrđuju kritike koje su na račun Vlade KS po tom pitanju iznijete tokom rasprave o tim zakonima.

– Aktuelna Fortina Vlada KS izvršila je izmjene zakona, kojima je nametnuta gruba politička kontrola nad radom policije, a sve je urađeno po nalogu predsjedavajućeg SKS Elmedina Konakovića, koji ima za cilj da drži policijske strukture u šaci da bi prikrio svoje nezakonite radnje, saopćeno je iz kantonalne SDA.

Navode kako je navedeno uplitanje politike u rad policije, i isključenje struke, već rezultiralo ozbiljno narušenom sigurnosnom situacijom u KS-u, koja je “kulminirala ubistvima i nizom akata najtežeg nasilja”.

– Ukoliko se nastavi ovakva sigurnosna politika u KS-u, stanje će postati sve teže, a građani i policijske snage će se suočavati sa sve većim prijetnjama od kriminalaca, koje ohrabruje sigurnosna ignorancija Forte i njegovih ministara. Od najveće je važnosti da se proces urušavanja sigurnosti zaustavi i da se vrati primat struci u odnosu na politiku u MUP KS, navodi se u saopćenju sarajevske SDA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj