‘KRITIKUJE’ MACRONA, A ZABORAVLJA SJEVERNI TOK 2! Merkel odbacila izjave Macrona da je NATO “klinički mrtav”, slične izjave dali Pompeo i Maas!

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u četvrtak izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO “klinički mrtav”, istakavši kako zapadna vojna alijansa “neophodna” za evropsku sigurnost.

Merkel odbacila izjave Makrona da je NATO "klinički mrtav"

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom u Berlinu poručila da su takve kritike nepotrebne.

Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi. Ne slažem se s tim stavom i mislim da ovakav nasumični napad nije nikome od koristi“, rekla je Merkel.

Francuski predsjednik je u intervjuu za “Economist” izjavio da je “NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora”. On je istakao da je Alijansa “klinički mrtva” zbog pomanjkanja saradnje između SAD-a i ostatka saveza.

Stoltenberg se složio sa stavom njemačke kancelarke, navodeći da svaki pokušaj distanciranja Evrope od SAD-a takođe ugrožava sigurnost Evropske unije. Pozvao je na intenzivniju saradnju unutar NATO-a u cilju jačanja zapadne vojne alijanse.

Pompeo i Maas brane NATO

Američki državni sekretar Mike Pompeo i šef nemačke diplomatije Heiko Maas istakli su danas značaj NATO-a, navodeći da je transaltanska saradnja bila od presudnog značaja za pad Berlinskog zida prije 30 godina i da je i danas relevantna.

Oni su svoje komentare u odbranu NATO-a iznijeli nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je nedostatak liderstva SAD-a uzrok “moždane smrti” NATO-a.

Obraćajući se nakon posjete njemačkom selu Medlarojtu, koje je bilo podijeljeno tokom Hladnog rata, Pompeo je rekao novinarima da je “izvanrednim radom” demokratskih zemalja “stvorena sloboda” i milioni ljudi izvučeni iz “veoma teških situacija”, prenio je AP.

Mislim da je NATO i dalje važan, ključni, historijski možda jedan od najključnijih, strateških partnera u zabeleženoj historiji“, rekao je Pompeo novinarima u Lajpcigu. Maas je rekao da ne vjeruje u “moždanu smrt” NATO-a. “Čvrsto vjerujem u međunarodnu saradnju“, dodao je on.

Zanmljivo je kako se ova njemačka ‘odbrana NATO-a’ u društvu američkog državnog sekretara Mikea Pompea ili u slučaju Merkelove u društvu generalnog sekretara NATO-a Stoltenberga, dešava u trenutku finalnih radova na rusko-njemačkom gasovodu ‘Sjeverni tok 2’. Tom gasnom projektu se oštro protivi Trampova administracija.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao:” da je nedostatak liderstva SAD-a uzrok “moždane smrti” NATO-a”.Dobar Loš policajac….France i Njemacka samo da Trampu vide leđa. Anti Nato gas moze, jer je u interesu cijele EU. Macrona kara, Trampu prigovara. TRAMP JE KRIV PORUKA CIJELA…TRAMP ne odgovara nikome, pa čak ni Putinu….

  Reply
 2. Prodali su Ukrajinu i sada predstava.

  Reply
 3. 1.Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao:” da je nedostatak liderstva SAD-a uzrok “moždane smrti” NATO-a”.(TRAMP je problem)
  2.“Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi. Ne slažem se s tim stavom i mislim da ovakav nasumični napad nije nikome od koristi“, rekla je Merkel.(opet Tramp)
  3.KAKO SE sve rastura zbog TRAMPA, a ako ne bude Berine Sanders protukandidat Trampu opet će biti Tramp predsjednik jer ostali su već viđeno.

  Reply

Komentiraj