MACRON BEZ ZADRŠKE: ‘NATO je u stanju moždane smrti, više ne postoji koordinacija u donošenju odluka’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je ocijenio da je NATO u stanju “moždane smrti”, ukazujući na smanjivanje angažmana SAD-a i ponašanje Turske, dviju članica tog saveza.

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a”, kazao je Macron i uoči summita NATO-a u prosincu u Londonu ponovo pozvao na snaženje obrambenih kapaciteta Europe.

‘To što se događa je golemi problem za NATO’

“Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u i trenutno prisustvujemo agresiji partnerske Turske u zoni u kojoj su, bez koordinacije, naši interesi na kocki”, upozorio je Macron u intervjuu za Economist. “To što se događa je golemi problem za NATO”, poručio je francuski predsjednik.

U tim okolnostima, šef francuske države se zapitao kakva je budućnost članka 5 Sjeveroatlantskog saveza koji predviđa vojnu solidarnost između članica Saveza u slučaju da jedna bude napadnuta.

“Angažirali smo se u borbi protiv tzv.’Islamske države’. Paradoksalno je što američka odluka i turska ofenziva u oba slučaja imaju isti ishod: žrtvovanje naših partnera na terenu koji su se borili protiv DAIŠ-a – Sirijskih demokratskih snaga (SDF)”, kazao je Macron.

‘Tramp gleda NATO kao trgovinski projekt’

Stoga Macron smatra da Europa, s jedne strane, mora osnažiti svoje vojne kapacitete i na vojnom planu steći stratešku autonomiju, a s druge strane, ponovo pokrenuti strateški dijalog s Rusijom koji bi bio lišen svake naivnosti, za što će, kako je ocijenio, trebati vremena.

Za američkog predsjednika Donalda Trampa je kazao da na NATO gleda kao na neki trgovinski projekt.

“Prema njemu, to je jedan projekt koji SAD-u osigurava neku vrst geopolitičkog kišobrana, ali također i određenu trgovinsku ekskluzivnost. Francuska na to neće pristati”, poručio je Macron.

Šef francuske države smatra da je “sada hitno potrebno razjasniti strateške ciljeve NATO-a”.

Dodao je da Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

I da Trump ne pobijedi, stari saveznici razdvojeni

Dodao je da Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom, Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu, rekao je Macron, prenosi Index.hr.

Također je kazao da su dosad Amerika i Europa dijelile interese i da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trampom.

No, smatra da SAD prvi put ima predsjednika koji “ne dijeli našu ideju o europskom projektu” i da su, čak i ako Tramp ne pobijedi na sljedećim izborima, povijesne tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike, prenosi agencija.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj