OBAVIJESTILI BiH: Crna Gora nije zainteresovana za “mali Šengen”

Crna Gora nije zainteresovana za “mali Šengen” (CEFTA+), jedinstven ekonomski prostor u kojem bi se između zemalja zapadnog Balkana odvijao nesmetan protok ljudi i robe bez zadržavanja na granicama.

Crna Gora odbila "mali Šengen"

Podsjećamo, ovu ideju godinama zagovara Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, koji je zajedno sa Zoranom Zaevim, predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije, i Edijem Ramom, premijerom  Albanije, u oktobru u Novom Sadu potpisao inicijativu o uspostavljanju ove zone, kada su pozvane i druge zemlje u okruženju da im se pridruže.

Crnogorci su svoj zvanični stav predočili institucijama Bosne i Hercegovine, tačnije Ambasadi BiH u toj zemlji, a koja je o tome obavijestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH, piše Capital.

Crna Gora u dokumentu navodi kako je zadovoljna i sa sadašnjim nivoom regionalne saradnje koji državama regiona omogućava napredak u evropskim integracijama, te kako ovu “inicijativu treba posmatrati sa dozom opreza jer ne nudi konkretan doprinos za unapređenje regionalnih odnosa”.

“Inicijativa za posljedicu može imati fragmentaciju unutar samog zapadnog Balkana, a njena potencijalna zloupotreba se može iskoristiti u cilju ostvarivanja dnevnopolitičkih ciljeva u pojedinim državama regiona i udaljavanje ovih država od njihovog evropskog kolosijeka”, ocijenila je vlast Crne Gore u zvaničnom dokumentu.

Svoj negativan stav o ‘malom Šengenu’ iznio je nedavno i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

(Global CIR/Capital/Agencije)

Komentiraj