U JEKU BOMBARDOVANJA! Nagrada za negiranje genocida: Peter Handke od Miloševića dobio pasoš SRJ

Peter Handke, kontroverzni austrijski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, pored već ustanovljenih problematičnih velikosrpskih aspiracija tokom ’90-ih godina, za sobom vuče još jedan problem – pasoš Savezne Republike Jugoslavije.

Slikovni rezultat za Nagrada za negiranje genocida: Peter Handke od Miloševića dobio pasoš Jugoslavije"

Naime, kako piše The Intercept, tokom 1999. godine, u vrijeme početka pada režima Slobodana Miloševića, NATO bombardovanja, ali i u vrijeme piščevih najglasnijih pravdanja poteza zvaničnog Beograda od 1991. do tada, Handke je na poklon dobio pasoš SRJ, a čini se i jugoslavensko državljanstvo.

U vrijeme bombardovanja SRJ, Handke je u Austriji priređivao predstavu kojom je kritikovao stav Zapada prema Miloševiću i srpskoj politici. Također, njome je kritikovao nadolazeće ili već podignute optužnice protiv srpskog rukovodstva, uključujući Miloševića, a zbog ratnih zločina počinjenih u regiji.

Dana 15. juna 1999. godine, sedam dana nakon prikazivanja predstave, Handke je dobio pasoš SRJ od Ambasade SRJ u Beču. pasoši se izdaju samo državljanima, što navodi na zaključak da je Handke proglašen državljaninom SRJ.

Kako je pasoš otkriven. Naime, Austrijska nacionalna biblioteka kreirala je arhivu tekstova i fotografija koji te tiču Handkeovog života i djela. Tokom pretraživanja arhive, novinari The Intercepta uočili su fotografiju koja se nalazila u sklopu zbirke koju je biblioteci poklonio Hans Widrich, bivši glasnogovornik muzičkog festivala u Salzburgu.

Naime, njemu je Handke poklonio neke svoje tekstove i pasoše. Kada je u pitanju jugoslavenski pasoš, Widrich tvrdi da mu je Handke obrazložio njegovo postojanje kao način da u srbijanskim hotelima plati manje račune, jer je država u to vrijeme strancima zaista naplaćivala hotelske usluge skuplje nego državljanima.

Ali nije sve tako jednostavno. S obzirom na njegove veze s Miloševićem, a i pošto je Jugoslavija u to vrijeme bila država pod potpunom kontrolom režima, sasvim je moguće da je Handke pasoš dobio “preko reda” upravo zahvaljujući stavu kojeg je imao o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

The intercept je sačuvao fotografiju pasoša, a Widrich je redakciju zamolio da se ona ne objavljuje. Ipak, ugledni magazin je odlučio objaviti kontroverzni lični dokument, uz još jedan indikativan zaključak – tokom ponovne provjere sadržaja Handkeove zbirke u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci, novinari magazina su primijetili d aje fotografija pasoša uklonjena.

U svojim kontroverznim knjigama “A Journey to the Rivers” i “Summer Addendum to a Winter’s Journey”, nobelovac izražava sumnju u broj ubijenih muslimana u BiH, a poigrava se i sa hipotezom da su nakrvavije masakre u Sarajevu nisu počinili pripadnici VRS nego branitelji grada.

(Global CIR/Klix/Agencije)

Komentiraj