ŽELE ONEMOGUĆITI DOMINACIJU KINE U AZIJI! SAD ‘plavim tačkama’ sijeku kineski put svile

Na važnom samitu azijskih zemalja koji je Donald Tramp ponovo eskivirao, raspirujući sumnje da taj region gubi značaj za Vašington, sekretar za trgovinu Vilbur Ros je obećao da će SAD više ulagati u Aziju i najavio kontraprojekat kineskom „Pojasu i putu”.

Mreža „Plava tačka”, nazvana po čuvenom opisu astronoma Karla Sagana da Zemlja iz svemira izgleda „kao plava tačka u beskraju”, okupiće institucije SAD-a i savezničkih zemalja koje će odobravati velike infrastrukturne projekte u Aziji.

Zeleno svjetlo dobijat će, kako se navodi, samo oni koji ispunjavaju međunarodne standarde u pogledu transparentnosti, finansijske održivosti, usklađenosti s tržištem i svega drugog u čemu kineska inicijativa po mišljenju Zapada oskudjeva. Bit će to neka vrsta „Mišlenovih zvjezdica” za investicione projekte u puteve, luke i energetiku, objasnili su američki zvaničnici. Inicijativa će izvjesno produbiti rivalstvo dvije zemlje i borbu za uticaj u regionu.

Mrežu predvodi američka agencija OPIC, koja promoviše ulaganja na tržišta u ekspanziji, a uključene su i Japanska banka za međunarodnu saradnju i australijsko ministarstvo spoljnih poslova i trgovine, objavio je „Financial Times”.

Plan je predstavljen na Indopacifičkom poslovnom forumu koji je u Bangkoku održan kad i godišnji samit deset lidera Aseana, regionalne organizacije jugoistočne Azije.

Američka kontra „Pojasu i putu” dolazi nakon brojnih kritika da neki kineski projekti, na primjer u Šri Lanki, Mjanmaru i Laosu, dovode zemlje korisnice u dužničku zamku ili nisu u skladu sa međunarodnim standardima. Zapadni kritičari taj projekat smatraju geopolitičkim planom koji će proširiti sferu kineskog uticaja, a ne ekonomskom inicijativom od koje će sve uključene zemlje imati koristi.

Nejasno je, međutim, kako će Vašington uspjeti da zaustavi „neodržive” kineske projekte, navodi londonski list. Organizacije koje stoje iza „Plave tačke” tvrde da će ta inicijativa služiti kao katalizator za privatna ulaganja, ali ona neće imati sopstvenu zajmodavnu funkciju. Nasuprot tome, „Pojas i put” podupiru milijarde dolara kineskih državnih banaka i kompanija, prenosi Politika pisanje FT-a.

Australijski javni servis je juče objavio da su Japan i SAD potpisale izjavu kojom se obavezuju da će koordinirati 10 milijardi dolara japanskih investicija u projekte tečnog prirodnog gasa. Postoji takođe plan da se s Azijskom razvojnom bankom ugovori kredit od 7 milijardi dolara za finansiranje drugih energetskih projekata u Aziji.

Iako je Pentagon u ovogodišnjem strateškom izvještaju označio region Indopacifika kao najznačajniji za američku budućnost, Tramp ni ove godine nije došao na samit Aseana, ni na paralelno održani skup država istočne Azije. Poslao je ministra Rosa i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta O’Brajena (prošle godine zamenika Majka Pensa). To je, po ocjeni analitičara, ostavilo prostora Kini da se još više nametne.

Prema godišnjem indeksu jednog sidnejskog instituta koji mjeri uticaj zemalja na ekonomske odnose, prema vojnim kapacitetima i partnerima, SAD je i dalje ukupno gledano najmoćnija sila u Aziji, ali je ove godine izgubila primat glavnog ekonomskog partnera, jer je to sada Kina.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj