NE ŽELIMO DA OTVORIMO PROSTOR ZA UTJECAJ DRUGIH! Fon der Lajen: Povezivanje Zapadnog Balkana sa EU od strateškog značaja!

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je što tješnje povezivanje Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom od strateškog značaja za samu Uniju.

Čvrsto vjerujem da je od velikog strateškog značaja za nas da povežemo Zapadni Balkan što je bliže moguće Evropskoj uniji”, rekla je ona novinarima poslije sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ova njena izjava jasna je primjedba na račun francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji se prošlog mjeseca usprotivio odluci o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, ocjenjuje briselski portal „Politiko”.

Albanija i Sjeverna Makedonija učinile su „nevjerovatne napore da stignu do tačke koju smo od njih tražile da dostignu”, ocijenila je ona i dodala da će potražiti alternativne načine za jačanje veza sa tim zemljama.

„Sve dok ne bude bilo moguće zaista otvoriti pristupne pregovore… uložit ću svu svoju energiju u razvijanje zajedničkih projekata koji će još više povezati ove zemlje sa nama kroz tijesnu saradnju”, rekla je Fon der Lajen.

Ako to ne učinimo, drugi će upasti u vakuum, a to ne želimo da se desi”, rekla je ona.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji rekla da smatra da je od izuzetnog značaja za strateški interes Evrope da ove zemlje ne izgube nadu u perspektivu pristupanja.

To pitanje je veoma blisko povezano sa pitanjem migracije, dodala je Merkel aludirajući na činjenicu da mnoge izbjeglice su prethodnih godina ulazile u EU zapadnobalkanskom rutom, navodi „Politiko”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj