UHAPŠEN UOČI IZBORA! Bivši brazilski predsjednik De Silva bi uskoro mogao biti oslobođen

Vrhovni sud Brazila odlučio je ukinuti obaveznu zatvorsku kaznu osuđenim kriminalcima nakon što im je odbijena prva žalba, što bi moglo dovesti do oslobađanja desetine osuđenih bivših funkcionera, među kojima je i bivši ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula de Silva.

“Plenarno vijeće Vrhovnog suda smatra da se zatvorska kazna, koja se temelji samo na krivičnoj presudi, može izvršiti tek nakon što budu iscrpljene sve mogućnosti žalbe”, navodi se u saopštenju suda. 

Sud je odluku usvojio sa šest glasova “za” i pet “protiv” i time poništio ranije trogodišnje pravilo koje je doprinijelo uspjehu najveće brazilske korupcijske istrage u okviru koje je osuđeno desetine izvršnih direktora kompanija i političara.

Odbrana bivšeg brazilskog predsjednika će podnijeti zahtjev za njegovo hitno oslobađanje, objavili su lokalni mediji. 

“Lula nije počinio krivično djelo i žrtva je zakona koji se u njegovom slučaju koristi u svrhu političkog progona”, izjavili su njegovi advokati. 

Lula da Silva već u zatvoru služi 12-godišnju zatvorsku kaznu po pravomoćnoj presudi za pasivnu korupciju i pranje novca. Početkom godine je završeno i drugo suđenje za odvojenu korupcijsku aferu kada je 73-godišnjem Luli izrečena još jedna zatvorska kazna u trajanju od 12 godina i 11 mjeseci.

Predsjednik Brazila iz perioda 2003. – 2010. godine tvrdi da je nevin i žrtva montiranih političkih procesa koji za cilj imaju njegovo udaljavanje s političke scene.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj