ZBOG ANTISEMITSKOG ANGAŽMANA: Preživjela Auschwitz, sada ima policijsku zaštitu zbog 200 prijetnji dnevno!

Lilijana Segre (89) iz Italije , koja je imala 13 godina kada je deportirana u nacistički logor Auschwitz, sada živi sa policijskom zaštitom jer dnevno dobiva i do 200 prijetnji zbog svog antisemitskog angažmana.

Preživjela Auschwitz, sada ima policijsku zaštitu zbog 200 prijetnji dnevno

Lilijana Segre, doživotni senator, nedavno je predvodila formiranje parlamentarnog komiteta protiv mržnje, rasizma i antisemitizma, u talijanskoj javnosti poznat i kao Segre komisija. Međutim, postala je meta svakodnevnih “posebno agresivnih” napada preko društvenih mreža, saopštio je Savremeni dokumentacijski jevrejski centar iz Milana.

“Svaki put kada se istaknuti Jevreji nađu u žiži javnosti u Italiji, oni postaju predmet antisemitskog zlostavljanja”, rekao je za CNN Stefano Gatti iz Centra.

Prema njegovim riječima, antisemitske poruke dolaze iz krugova krajnje desnice, koji su u prošlosti, a i danas povezivani s nasiljem.

“To je dio njhovog radikalnog desnog koda”, istaknuo je Gatti i dodao da ova poplava napada dovodi do podizanja tenzija, kako online, tako i offline.

Odluka da se Lilijani Segre dodijeli policijska zaštita, donesena je pošto su pripadnici krajnje desnog pokreta Forza Nuova postavili plakat u Milanu u blizini mjesta gde je držala govor.

Fondacija Suvremeni jevrejski dokumentacijski centar saopštila je da je zabilježen značajan rast antisemitskih napada u Italiji, posebno na društvenim mrežama.

“Od početka godine do kraja septembra, zabilježili smo oko 190 antisemitskih incidenata, od čega oko 70 odsto online”, precizirao je Gatti. Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini zabilježeno je 197 napada, a u 2017. godini 130. Ovi incidenti uključuju vandalizam, klevete, uvrede i prijetnje.

Segre je jedna od 25 djece koja su imala manje od 13 godina kada su deportovana u Auschwitz i koja su preživela logor. Ona je iz Auschwitza prebačena u logor Malšov koji je bio pod okriljem Ravensbruka, odakle je oslobođena 1. maja 1945. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj