NA DANAŠNJI DAN: Pao Berlinski zid koji je razdvajao ljude i srušen Stari most u Mostaru koji ih je spajao!

Na današnji dan 1989. godine pao je ‘Berlinski zid’, simbol ‘Hladnog rata’ i blokovske podjele svijeta. Četiri godine nakon toga, na isti datum 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušile su Stari most u Mostaru, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu.

Berlinski zid (njem. Die Berliner Mauer) je bila barijera dugačka oko 160 km koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina i okolnog teritorija Njemačke Demokratske Republike.

Sagradila ga je istočnonjemačka vlast, čija je propaganda taj objekt nazvala “antifašističkim obrambenim zidom” (njem. „antifaschistischer Schutzwall“). Svrha zida je bila onemogućiti bijeg stanovnika iz realsocijalističke Istočne u Zapadnu Njemačku. Počeo se graditi 13. augusta 1961. godine i više je puta nadograđivan. Otvoren je za neometan promet 9. novembra 1989., a potom je srušen. Bio je oličenje Hladnog rata.

Na današnji dan 1993. jedinice Hrvatskog vijeća odbrane srušile su Stari most

Na današnji dan 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) srušile su Stari most u Mostaru, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu. Prije nego što je srušen, most je pretrpio veliki broj direktnih artiljerijskih pogodaka.

Dan ranije, 8. novembra, HVO je počeo sa kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule mosta. Sve je okončano dan kasnije u 10 sati i 16 minuta, kada se “Stari” sunovratio u Neretvu. Obnova Starog mosta počela je izvlačenjem kamenih blokova iz Neretve.

Stari most u Mostaru, koji povezuje obale rijeke Neretve, kada je izgrađen bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

Obnova Starog mosta nakon rušenja počela je 2000. godine, a za javnost 23. srpnja 2004. rekonstruirani most je otvoren.

Sljedeće godine Stari je uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

(Global CIR)

Komentiraj