NASTAVLJAJU SE NEMIRI U BOLIVIJI: Pobuna i u redovima policije!

Podjele su zahvatile i policijske snage u Boliviji, zemlji u kojoj traju nasilni protesti već 17 dana zbog spornog legitimiteta predsjednika Eva Moralesa, koji tvrdi da je ponovo pobijedio na izborima.

Ministar odbrane Havier Zabaleta rekao je da se “policijska pobuna dogodila u nekoliko regiona”, ali je odbacio ideju o vojnoj intervenciji u ovom trenutku.

– Trenutno neće biti nikakve vojne operacije, nema takvog naređenja” – rekao je Zabaleta, a prenosi AP.

Sporni rezultati izbora 20. oktobra pokrenuli su talas protesta širom Bolivije, koji su rezultirali sa tri smrtna slučaja i više od 300 povrijeđenih.

Juče je opozicioni lider Luis Fernando Kamačo obećao da neće napustiti glavni grad La Paza dok Morales lično ne prihvati pismo o ostavci koje mu je pripremljeno.

Pojavio se i snimak male grupe policajaca koji su organizovali pobunu u centralnom bolivijskom gradu Kočabambi, zahtijevajući ostavku njihovog komandanta koji je optužen da je podržao Moralesa tokom sukoba ove nedjelje kada je jedna osoba poginula i više od 100 povrijeđeno.

Na snimku se vidi 18 policajaca koji stoje na krovu taktičke jedinice za specijalne operacije, mašu zastavama i pjevaju državnu himnu pozdravljeni od okupljenih ljudi.

Stotine stanovnika u drugim gradovima okupilo se ispred lokalnih policijskih stanica pozivajući službenike da “slijede njihov primjer”.

Morales je sazvao hitni sastanak sa svojim ministrima i visokom vojnom komandom kako bi analizirao situaciju.

Šef nacionalne policije Jurij Kalderon je negirao da je u toku policijska pobuna i nazvao incident u Kočabami “izolovanim incidentom”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj