TRAMP NIJE ZABRINUT! Objavljeni novi transkripti svjedočenja

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa objavile su nove transkripte iskaza americkih zvaničnika. Zvaničnici su svJedočili iza zatvorenih vrata u okviru istrage o opozivu predsJednika Trampa. Istraga slJedeće nedJelje postaje otvorena za javnost.

Ilustracija: EPA-EFE/ Chris Kleponis

Istražitelji su objavili stotine stranica svjedočenja Fione Hil, bivše savjetnice Bijele kuće za Rusiju i potpukovnika Aleksandra Vindmena iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Prema objavljenom transkriptu, Fiona Hil rekla je kongresmenima da je tadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Džon Bolton, izrazio zabrinutost da Trampova administracija pokušava da vrši pritisak na ukrajinske vlasti. Bivša savjetnica Bijele kuće podnela je ostavku u julu, a pre Trampove radila je u i u administracijama Baraka Obame i Džordža Buša Mlađeg, prenosi Glas Amerike.

Potpukovnik Vindmen lično je slušao Trampov razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u julu. Prema transkriptu, izjavio je da je ukrajinsko otvaranje istrage protiv demokrate Džozefa Bajdena i njegovog sina bilo jasno postavljeno kao preduslov da bi se Tramp sastao sa Zelenskim u Bijeloj kući.

Vindmen je takođe rekao da za njega nema sumnje da je američki ambasador u EU Gordon Sondlend tražio od ukrajinskih zvaničnika da vode istragu protiv bivšeg potpredsjednika SAD-a.

Predsjednik Tramp je novinarima rekao da ne misli da su mu dosadašnja svjedočenja u Kongresu nanijela štetu.

-Nisam zabrinut ni zbog čega, svjedočenja su sva bila dobra. Uglavnom nisam čuo za te ljude. Nemam pojma ko su. Bilo je nekih finih ljudi. Neki su moji protivnici. Izgleda niko ništa ne zna iz prve ruke. Ali važna je samo jedna stvar – transkript, a transkript je savršen, kazao je on.

Vršilac dužnosti šefa osoblja Bijele kuće Mik Malvejni nije se odazvao obavezujućem pozivu Kongresa da svjedoči u istrazi, pozivajuci se na imunitet zaposlenih u Bijeloj kući. Njegov advokat je istražitelje obavijestio minut prije njegovog zakazanog svjedočenja, da Malvejni neće doći.

Demokrate su željele da ga ispitaju o komentarima koje je iznio u oktobru o Trampovoj odluci da uskrati vojnu pomoć Ukrajini.

Tramp je novinarima rekao da Malvejni nije želio da “daje kredibilitet korumpiranom lovu na vještice”, dok demokrate ovaj potez vide kao još jedan dokaz da Bijela kuća opstruiše njihovu istragu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj