PORUKE NAKON SJEDNICE SENATA BH. ENTITETA RS: NSRS će biti dostavljena ‘Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS-a’

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović izjavila je danas da je na sjednici entitetskog Senata zaključeno da institucije RS-a, na sve načine, koristeći sva raspoloživa politička i pravna sredstva, treba da spriječe bilo kakvu daljnju neustavnu transformaciju BiH.

Bit će izrađena, kazala je, i određena analiza da se vidi na koji način se mogu stvari u okviru BiH “vratiti onom što su ustavna struktura kakva je uspostavila današnju BiH, a ne kakva dolazi iz eventualnih imaginacija ili raznih tumačenja”.

Senatori su razmatrali materijal za sutrašnju posebnu sjednicu, a Cvijanović je na konfrenciji za novinare danas u Banjoj Luci rekla da Senat predlaže da entitetske institucije, prvenstveno Narodna skupština, Vlada, Ustavni sud, Akademija nauka i umjetnosti i sve organizacije od javnog interesa, aktivno se uključe u proces analize ustavne strukture BiH i efekata neustavne transformacije prenesenih nadležnosti”.

Naglasila je da Senat poziva političke faktore iz RS-a da po strateškim pitanjima za taj bh. entitet iskažu jedinstvo, pa i na sutrašnjoj sjednici entitetskog parlamenta, zakaznoj na zahtjev vladajuće većine u tom bh. entitetu, a razmatrat će se Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS-a.

Bit će, najavila, usvojeni i zaključci na sutrašnjoj sjednici.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj