STOLTENBERG USKORO U WASHINGTONU! Susret će se s Trampom samo sedam dana nakon Macronove izjave o tome da je alijansa u stanju ‘moždane smrti’

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak će posjetiti Bijelu kuću gdje će s američkim predsjednikom Donaldom Trampom razgovarati o izdvajanjima za obranu i sigurnosnim pitanjima, priopćila je Bijela kuća.

Tramp i Stoltenberg razgovarat će o napretku u izdvajanjima za obranu saveznika u NATO-u i “osiguravanju pravedne podjele tereta”, priopćila je u subotu Bijela kuća.

Tramp će istaknuti važnost jačanja obrane NATO-a i odvraćanja od vanjskih prijetnji. Govorit će još o važnosti suzbijanja terorizma, zaštite 5G mreža i izgradnji otpornosti na kibernetičke napade.

Stoltenberg je u četvrtak natuknuo o potrebi većih izdvajanja Njemačke za obranu na obljetnici 30. godišnjice pada Berlinskog zida.

Glavni tajnik NATO-a je poručio u Berlinu da od svih članica očekuje ispunjavanje obveza, ali “ne zato što to zahtijevaju Sjedinjene Države, već zato što sloboda nije besplatna”.

Sastanak Trampa i Stoltenberga održat će tjedan dana nakon objave intervjua s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji je rekao da je NATO u stanju “moždane smrti”.

Macron je rekao za Economist da Europa treba “ponovno steći vojni suverenitet” u vrijeme udaljavanja SAD-a. dodajući kako  je SAD usmjeren drugdje u zadnjih 10 godina.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj