MOLITVA ZA VOLJENU BOLIVIJU: Papa pozvao Bolivijce da sačekaju rezultate revizije izbora u miru!

Papa Franjo je pozvao građane i političare u Boliviji da mirno sačekuju ishod procesa revizije spornih rezultata izbora.

On je vjernicima i turistima na Trgu Svetog Petra u nedjelju rekao da se pomole zbog situacije u “voljenoj Boliviji”, koja se graniči s njegovom domovinom Argentinom, prenosi AP.

Papa je pozvao sve Bolivijce, a “naročito političke i društvene aktere”, da sačekaju rezultate revizije izbora “u konstruktivnom duhu i atmosferi mira”, prenosi Beta.

Morales najavio nove izbore

Predsjednik Bolivije Evo Morales je u nedjelju navečer podnio ostavku i objavio je da će raspisati nove izbore, jer je nakon njegove pobjede na izborima 20. oktobra zemlja upala u krizu.

“Odlučio sam zamijeniti sve članove centralne izborne komisije”, rekao je on u televizijskom intervjuu.

Naveo je da će “raspisati nove izbore, kako bi bolivijski narod demokratskim glasanjem izabrao novu vlast”.

Bolivijski predsjednik pozvao je ranije na hitne pregovore s opozicijom, zbog višesedmičnih nereda koji potresaju tu zemlju.

“Kako bismo sačuvali mir u našoj voljenoj zemlji, hitno zovem na pregovore predstavnike stranaka koje su osvojile mjesta na izborima”, napisao je Morales na Twitteru.

Morales je pozvao i aktiviste za ljudska prava te međunarodne organizacije da se pridruže nezadovoljstvu protiv “antidemokratskih grupa koje su pokrenule državni udar u Boliviji”, prenosi Tanjug.

Do sada ubijeno troje ljudi

Prethodno je objavljeno da se nekoliko policijskih jedinica u najmanje četiri regije u Boliviji pobunilo protiv Vlade, u jeku protesta pokrenutih zbog optužbi za prevaru na izborima 20. oktobra, na kojima je Morales odnio uvjerljivu pobjedu.

Bolivijska izborna komisija je odbacila navode da su otkrivene nepravilnosti u prebrojavanju glasova na izborima, ali demonstranti i dalje zahtijevaju nove izbore.

U neredima je do sada ubijeno troje ljudi, a više od 300 je povrijeđeno.

Komentiraj