SDA poručila Dodiku: Ako se dovede u pitanje Dejton, prvo što će nestati su entiteti!

Današnja sjednica Narodne skupštine RS kojom se problematizira Dejtonski mirovni sporazum predstavlja bespotrebni čin kojim se samo dodatno komplicira politička situacija u BiH, saopćili su iz SDA.

“Postojeće nadležnosti države BiH i pozicija međunarodne zajednice su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bilo kakvo podrivanje ovih nadležnosti je put kojim se ugrožava Dejtonski sporazum. Ako se dovede u pitanje Dejtonski mirovni sporazum prvo što će biti dovedeno u pitanje su entiteti koji se nastali ovim sporazumom”, kazali su u SDA.

Država Bosna i Hercegovina je, poručuju, postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

“Pozivamo SNSD i Milorada Dodika da poštuju sve postojeće zakone, jer postupanje po principu “švedskog stola“ nije moguće. To je u interesu i RS i svih naroda koji žive u tom entitetu”, saopćili su.

Inače, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a žestoko je kritikovao postojeći sistem u BiH pozivajući zastupnike da, ukoliko žele vidjeti moć NSRS-a, danas izglasaju samostalnost ovog bh. entiteta.

Dodik je u svom obraćanju tvrdio da RS ima subjektivitet, što je dokazalo i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da NSRS danas treba poručiti visokom predstavniku da je prošlo vrijeme ispunjavanja zahtjeva bošnjačkoj strani, a da se predstavnici bh. entiteta zalažu za ponos i ljubav za RS te ostvarivanje suvereniteta i autonomije RS-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj