ODAVALI TAJNE U PREDMETU ‘PERO’? SIPA u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu hapsila i svoje kolege!

Uporedo sa akcijom “Pero” službenici SIPA-e su danas u akciji “Blic” uhapsili dvojicu svojih kolega, koji su osumnjičeni da su otkrivali službene tajne tokom istrage u predmetu “Pero”.

Dvojica državnih službenika, uposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhapšena su u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Oni se terete da su počinili krivično djelo iskorištavanje službenog položaja ili ovlaštenja, prekoračivši granice službenog ovlaštenja ili ne izvršivši svoje službene dužnosti te pribavili sebi ili drugom kakvu korist.

Trenutno se nalaze u prostorijama SIPA-e gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Oni su zapravo otkrivali detalje iz istrage u predmetu “Pero” koja je sprovedena u djelo danas u više bh. gradova. Pretresi su izvršeni u Sarajevu, Bihaću, Cazinu, Visokom, Zenici, Tuzli i Istočnom Sarajevu u vezi sa izdavanjem više hiljada ilegalnih diploma.

Osumnjičeni se dovode u vezu da su izdavali certifikate i diplome za osnovnu školu, srednju školu i fakultete. U posljednjih pet mjeseci istražitelji SIPA-e su dokumentovali nekoliko stotina nelegalno izdatih diploma. Istraga je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih osoba.

Inspektori SIPA-e pretresli Hadžipašićev skupocjeni Mercedes, 18 osoba uhapšeno

Službenici SIPA-e od jutros su uhapsili najmanje 18 osoba u okviru akcije “Pero” koja se provodi u nekoliko bh. gradova. Jedna od uhapšenih je bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Admir Hadžipašić kojem su policajci pretresi i skupocjeno vozilo marke Mercedes.

Foto: Klix.ba

Haadžipašić, nekadašnji generalni sekretar A-SDA, je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin, a upravo je današnja opsežna akcija SIPA-e u saradnji sa Tužilaštvom USK bila usmjerena na nelegalno izdavanje hiljada diploma i certifikata.

Osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području FBiH i RS-a pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova. Tim putem je više hiljada osoba je steklo nelegalne diplome, dok su osumnjičeni stekli višemilionsku korist.

SIPA nastavlja rad na ovom predmetu te radi na hapšenju ostalih osumnjičenih. Pretresi su do sada izvršeni u Bihaću, Cazinu, Sarajevu, Zenici, Visokom, Tuzli i Istočnom Sarajevu.

Interesantno je da je ustanova čiji je vlasnik Admir Hadžipašić osnovana 22. januara 2014. godine. Upravo od te godine Tužilaštvo USK je dokumentovalo niz krivičnih djela zbog kojih je danas akcija sprovedena. 

(Global CIR/Klix/Agencije)

Komentiraj